El futur del Líban es juga a Qatar


No sé fins a quin punt la notícia de les converses que s’estan realitzant a Qatar ha aparegut en els mitjans de comunicació de fora del Líban, però ja podeu imaginar-vos que aquí s’està seguint amb considerable interès. Per què? Doncs quan he comenaçat a escriure tenia claríssim que és perquè s’espera que en surti alguna cosa bona per al futur del país… però he tardat massa en escriure’l, i ara ja m’ha sortit la visió crítica, i no ho tinc tant clar. No tinc clar que la gent pensi que en sortirà alguna cosa realmanet positiva. I tampoc tinc clar que en surti realment una cosa positiva.

I la raó no és pur pessimisme. La raó és que ja estan encallats en el tema principal (des del meu punt de vista) per a la normalitat del país: les armes d’Hezbollah. Per als prosirians (pro iranians, anti israelians, anti americans i tot el què hi volgueu afegir) les armes d’Hezbollah no només no són cap problema, sinó que són l’única cosa que pot salvar el país. Per a la resta, l’existència d’un grup armat fora de l’estructura de l’exèrcit, i quan en teoria les altres milícies s’han desarmat, només podria tenir una justificació si fos per defensar-se dels atacs d’Israel, però després de la demostració de la setmana passada aquest argument és força criticable.

L’acord en els altres temes (president i llei electoral) no passa de ser un acord polític, mentre que el de les armes és molt més que això, i caldrà esperar per veure si s’arriba a una mena d’acord, i, si no, quines conseqüències porta.

4 Responses to El futur del Líban es juga a Qatar

  1. Curiós ha dit:

    Parles de les armes de Hezbollah i de les altres milícies, ja desarmades….

    Quan comencen a armar-se? Quines són les altres milícies? Quan i perquè comença tot l’embolic? Quan es desarmen les altres milícies?

    reconec la meva ignorància…

  2. ferrancanet ha dit:

    Quan va començar la guerra civil libanesa, a meitat de la dècada dels 70, els diferents grups van començar a armar-se. Les causes d’aquella guerra són tan complicades com les de la situació actual, però al centre hi ha la presència dels refugiats palestins (armats després de la guerra amb Israel).

    Diferents milícies van aparèixer en paral·lel als diferents grups polítics: Katäeb i Forces Libaneses entre els cristians, grups pro-sirians, xiites (que acabarien sent l’actual Hesbol·là i Amal), sunnites, drusos i d’altres de caràcter menys confessional i més polític (sobre tot d’esquerra radical).

    Després de la guerra un dels acords al què es va arribar va ser el del desarmament de les diferents milícies (anys 90), però Hesbol·là en cap moment va acceptar aquesta part de l’acord.

    Espero haver respost la pregunta…

  3. josep ha dit:

    Si nomes en tens un des d’alemanya soc jo.
    Salut i endavant amb le bloc.

  4. ferrancanet ha dit:

    Josep!

    Després del comentari que vas fer fa unes setmanes jo et feia per les terres de ponent! No sé si ets l’únic des d’Alemanya, però si que veia que sovint hi havia algú des d’allà.

    Gràcies!

Deixa un comentari