La responsabilitat dels governants: “ni parlar-ne!”


Fa uns quants dies que volia escriure aquest post. La veritat és que em falta el temps necessari per pensar una mica, més que el simple temps que fa falta per escriure’l. A veure si avui ho aconsegueixo!

L’origen de l’escrit està en una notícia que em va sorprendre: la queixa d’un parlamentari libanès a l’ambaixada iraní al Líban perquè un responsable iraní va animar (entre moltes altres coses) a Israel a invertir a Iran, en el marc d’una xerrada amb un israelí. Hi ha gent que no està disposada a fer els esforços necessaris per corregir els errors del passt que marquen la situació actual. Això serveix pràcticament per a tots els països, i per a uns quants governants, siguin d’Iran, de Israel, del Líban… o d’on sigui. Fins i tot d’Espanya.

El problema de l’Orient Mitjà (si és que només hi ha un problema) no s’arreglarà fent el què s’ha fet fins ara. Cada una de les parts haurà de canviar alguna de les seves posicions per tal de poder anar més enllà. Hi estaran disposats els responsables? Possiblement no. Però, aleshores, no és lògic culpar a l’altra part de la falta de millores. En el cas d’Israel i Iran, si la participació d’Israel en el desenvolupament econòmic d’Iran pot servir a millorar la situació actual, per què cal evitar-ho? Cal prohibir els intercanvis d’idees per por a col·laborar amb l’enemic? Al Líban, la qüestió del diàleg amb Israel és un tema absolutament tabú. Ni parlar-ne! Aquesta expressió té el màxim sentit aplicada a situacions similars. Ni parlar–ne! Negar la possibilitat de buscar la sortida. Negar-se a plantejar-se canvis. És una actitud pròpia de postures fanàtiques o curtes de vista (o les dues coses), i en general oculta, més o menys, un cert complexe d’inferioritat.

A Espanya cada cop em sembla que és més habitual aquest Ni parlar-ne! Normalment es culpa a l’altre de l’actitud tancada… Però tard o d’hora els problemes algú intenta arreglar-los, ja sigui per volintat de servei, ja sigui per necessitat. I els que s’han negat a parlar-ne haurien de ser responsables de la seva actitud, i assumir-ne les responsabilitats!

La foto, un cop més, no té res a veure amb el tema… És el què es pot veure quan hi ha el hamsin, una cap marronosa provocada per la sorra provinent d’Àfrica.

One Response to La responsabilitat dels governants: “ni parlar-ne!”

  1. Luis ha dit:

    Hola Ferran, Vaig al Líban el mes d’agost, des de Madrid, i m’agradaria saber que vol és el millor per a arribar a Beirut. I després, saber que he de fer para anar a El Tilal. Si em pots contestar t’ho agrairé
    Lluis A.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: