Hem parat de comptar…


Campions de la Lliga

Campions de la Lliga

Ahir, llegint la premsa libanesa, em vaig trobar amb una frase que em permet comentar dues notícies que no tenen res a veure. Últimament, per la falta de temps, em veig amb l’obligació de relacions entre coses que, objectivament, no en tenen cap. Però així parlo de diferents temes d’un sol cop.

La frase és la del títol: Hem parat de comptar. En el contexte libanès, és una idea que apareixia en aquest article de l’Orient Le Jour. Fa referència a la posició de l’actual primer ministre Saad Hariri en relació a l’equilibri de poder, a la representació de les dues grans comunitats libaneses: la musulmana i la cristiana. I significa que, independentment de la proporció existent entre elles, la seva presència és necessària per a respectar la realitat del país. Hem deixat de comptar el nombre de crisitans i de muslmans que hi ha, ja que l’augment d’una de les comunitats no pot significar la marginació de l’altra, ja que les dues (i les altres més minoritàries) són necessàries. Em sembla una actitud interessant, i que trenca amb el discurs que la democràcia ha imposat, segons el qual tot depèn simplement del recolzament popular: si la majoria decideix que el negre a partir d’ara és vermell, doncs tots a dir que és vermell… Doncs bé, al Líban, hem deixat de comptar…

I quin és l’altre tema que no té res a veure amb els equilibris comunitaris libanesos però que es pot enllaçar amb aquesta frase? Doncs, evidentment, el de la fotografia: el títol de Lliga guanyat pel Barça aquest diumenge… Aquest any podríem dir que els culés també hem deixat de comptar, ja que des de fa setmanes (moltes!) no servia començar a comptar, a calcular què podíem guanyar i què podíem perdre, per la simple raó que, davant (o, per ser més precisos, darrera) teníem un equip que havia fet mèrits suficients per guanyar la Lliga. Però com que només un podia endur-se el títol, només quedava guanyar tots els partits, deixar de comptar.

Diumenge, minuts després del final del partit, es varen poder escoltar uns quants petards i coets a Beirut. És increïble que hi hagi gent al Líban que vibri amb el Barça fins aquest punt!

No sóc amic de convertir fàcilment les persones en models de massa coses. Però m’alegra veure que la feina feta pel Pep Guardiola és realment exemplar. Si tothom es prengués el què ha de fer amb la seva mateixa dedicació possiblment el país aniria diferent, tant aquí com allà. En podrien prendre nota, entre altres, alguns polítics… tant aquí com allà!

One Response to Hem parat de comptar…

  1. la Calín ha dit:

    Ferran, molt bona la reflexió sobre la consecució de la lliga, el fet de què per fí haguem tots deixat de comptar, els partits que faltaven, els punts que quedaven, i quan i amb quines convinacions s’assoliria el títol, és el que hem estat fent els culers durant setmanes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: