Corrupció a la libanesa


El mapa de la corrupció al món

El mapa de la corrupció al món

Avui us ofereixo una altra dada que s’ha fet pública recentment. Es tracta de l’informe del grup Transparency International que es dedica a analitzar la corrupció dels diferents països. El resultat obtingut pel Líban és força, diguem-ne, baix. Per fer-nos una idea, està empatat amb Uganda, Nigèria, Líbia, Hondures o Nicaragua. Dit en altres paraules, queda molta feina!

Ahir parlàvem de corrupció amb un libanès i un argentí. L’origen de la discussió era el carnet de conduir. L’argentí no en té, perquè va suspendre l’examen. El libanès sí, perquè va pagar a la persona corresponent… El libanès li va preguntar a l’argentí si allà hi havia corrupció, i la resposta va ser un melancòlic, sí, com a tot arreu. Al Líban no hi ha corrupció. Hi ha una manera diferent d’organitzar el país. Una mica com el què expliquen de la màfia en els bons temps, on era el més semblant a la Seguretat Social actual en un ambient on l’Estat omnipresent encara no s’olorava.

Doncs per aquestes terres d’això també en tenim. Per agilitzar les coses cal tenir un bon wasta, com a tants altres països del món. La majoria de vegades el wasta (l’enchufe) no rep cap mena de compensació. Però quan els temes són més importants… ja se sap que la naturalesa humana està força tocada després d’Adam i Eva… Això sí, com a mínim aquí no s’intenta aparentar com un país sense corrupció, com un oasis enmig d’un mar de corruptes.

Realment no sé fins a quin punt, quan no hi ha avantatges de cap tipus, és correcte parlar de corrupció quan senzillament es tracte d’un sistema diferent al previst en països desenvolupats. És cert que per a algunes coses es causa un prejudici als qui no tenen un contacte adequat, però això també passa amb altres sistemes… En qualsevol cas, val la pena viure-ho en primera persona: com tots els problemes i traves que hi havia desapareixen com per art de màgia quan el contacte s’interessa per la gestió que intentaves fer.

Anuncis

5 Responses to Corrupció a la libanesa

 1. Sílvia ha dit:

  Ferran,

  Això deu ser algo semblant a “viure a la libanesa”, és com una manera de viure. Són maneres d’actuar, de passar els dies, de relacionar-se amb la societat, etc. diferents, tant com països diferents hi ha. No? Al Líban es viu més o menys tal i com ho exposes.
  Merci per aquesta bona observació!!!

 2. ferrancanet ha dit:

  Són maneres diferents, com bé dius. El què passa és que a sovint es presenta la manera “occidental” com la més “moderna” com si això signifiqués que és millor que les altres… Cosa que no tinc tant clar, segons el tema!

 3. MA ha dit:

  Sílvia, això de “viure a la libanesa” és una frase feta?

 4. Sílvia ha dit:

  MA no, no ho crec que ho sigui una frase feta. No volia fer la comparació de corrupció i viure, només volia dir que a tot arreu hi ha corrupció, però allà té el seu estil. Igual passa amb la manera de viure, els costums, la manera d’anar per la vida. Per això poso “viure a la libanesa” entre cometes….és una opció de vida, de sobreviure el dia a dia. I els que hi viuen hi estàn acostumats, cosa que a nosaltres ens sembla una mica extrany.

  • ferrancanet ha dit:

   Sílvia, totalment d’acord. M’imagino que a cada racó del món la gent acaba tenint una manera pròpia de fer front a la vida. Suposo que degut al plantejament del bloc (explicar la vida al Líban amb “un mirada d’allà”) em centro sovint amb les diferències d’estil entre els dos llocs. “Viure a la libanesa” és una expressió comparable al què es pot entendre amb un “viure a l’andalusa”, amb totes les injustícies que es fan en qualsevol generalització, però que al mateix temps permet fer-se un certa idea del què es vol dir de manera ràpida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: