Maneres de demanar el vot… Sois belle et vote!


Publicitat electoral libanesa

Publicitat electoral libanesa

Hi ha una campanya publicitària en torn a les eleccions que està provocant reaccions força enceses. El motiu em sembla bastant evident, i just. L’eslògan que utilitza (Sigues maca i vota) recorda una frase feta en francès: sigues maca i calla. Prefereixo pensar que els responsables de la campanya pretenen simplement animar a votar a la dona libanesa… però em costa no fer paral·lelisme entre les dues frases. Si l’habitual s’utilitza amb una connotació clarament negativa (limita’t a ser guapa i calla, ja que la majoria de casos les bellesa i la intel·ligència no van juntes… vindria a dir la frase) costa que l’actual no impliqui alguna cosa similar. La primera idea que ve al cap és: “nena, limita’t a votar-nos. No cal que t’esforcis massa en pensar i decidir quina és la millor opció. Això ja ho hem fet nosaltres. Tu vota, i calla”.

Si la publicitat fos oficial, per animar a votar, en general, potser seria més fàcil pensar que el què vol dir és “vota”, donant per suposat que el fet de votar requereix haver reflexionat abans. Però en el moment en què qui fa la publicitat és un dels partits polítics (el del general Michel Aoun…) em costa més veure-hi un plantejament positiu. El més curiós de tot és que suposo que a la majoria de votant(e)s del general els haurà agradat que les tractin de maques, sense, potser, parar-se massa a pensar en altres coses.

Avui he fet un exercici dels que m’agraden: buscar a Google quantes pàgines fan referència a un tema (en aquest cas, la campanya). La dada és significativa: 64.000! I si us pareu un moment a veure què diuen comprovareu que la majoria de gent ha fet una lectura similar a la meva (no cal ser massa espavilat!)

Només queda saber què passaria si aquest publicitat s’hagués fet a Europa, per exemple. No sé si hauria durat gaire.

One Response to Maneres de demanar el vot… Sois belle et vote!

  1. Sílvia ha dit:

    Hola Ferran!!!
    Aquest cartell com bé dius pot interpretar-se tal i com reflexes, deu ser una manera de provocar el vot. Però si el cas és que s’assimili com en la frase feta francesa: anem bé! Caram quines “formes” de demanar el vot….
    Felicitats per la pàgina!!! Em dóna una visió general i objectiva de com està el Líban.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: