La Suïssa d’Orient…


És un tòpic al que sovint que s’utilitza molt sovint: el Líban era considerat com la Suïssa d’Orient. Per què? Es poden trobar moltes explicacions, moltes raons. De fet hi ha molts motius per comparar el Líban i Suïssa: la banca, les muntanyes, les vaques, els diferents grups socials… Però després de comparar i comparar sempre arribo a la mateixa conclusió: sorprèn veure com amb elements semblants es poden fer dos països tan diferents!

Avui us poso tres fotografies de l’últim viatge. És el sud del Líban, és a dir, més o menys al nivell de Casablanca, per exemple. És veritat que l’època de l’any és un detall important. Passa una mica com amb el gel dels pols. Depèn de quan fas la foto poden semblar coses totalment diferents. Però sorprèn veure tant de verd, i tanta aigua.

La muntanya nevada és l’Hermon, on segons algunes tradicions hi va haver l’Ascensió de Jesús. Ara mateix hi ha més soldats que res. Al peu de la muntanya s’hi poden trobar uns quants temples antics. Però arribar a dalt no és fàcil. Necessites permisos que no són fàcils d’aconseguir. Motius de seguretat, com sempre.


El castell de la foto és el castell de Beaufort. L’emplaçament és espectacular, i estratègic, ja que controles l’accés des d’Israel d’una àmplia regió. Situat al capdamunt d’un dels costats d’una vall molt tancada, amb un accés difícil i fàcil de controlar, permet observar (i atacar) una àmplia regió. A l’època dels creuats es va començar a utilitzar. Fins al dia d’avui… Durant la guerra civil l’exercit israelià el va atacar i conquerir, en una de les operacions clau. Actualment s’hi poden veure sovint banderes d’Hesbol·là, deixant clar qui controla la zona.

L’última fotografia permet veure la riquesa potencial dels terrenys de la zona. Terra rica i generosa, molt regada durant uns quants mesos, oferiria una bona producció agrícola si els propietaris no consideressin absurd invertir en una zona on la inestabilitat no permet fer previsions a llarg termini. No seria la primera vegada que veuen perdre la producció degut a conflictes amb els veïns del sud.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: