31 anys de força interina…


A la base espanyola de la FINUL al sud del Líban

Fa 31 anys es creava la United Nations Interim Force in Lebanon, UNIFIL si es pren el nom anglès, FINUL en altres versions. Des del dia que vaig conèixer la seva existència i el seu nom m’ha cridat l’atenció l’adjectiu Interim, ja que em feia pensar en una certa temporalitat, com si fos sinònim de provisional… Doncs bé, pròpiament interí significa que serveix, que exerceix un càrrec suplint la falta d’un altre, d’una altra cosa segons el GDLC. Ara bé, en la versió anglesa, sí que té un significat de temporalitat clar. El què no està tan clar és que aquesta temporalitat hagi de significar que sigui un període breu entre dos moments diferents.

En el cas de la FINUL sembla que l’expressió Interina fa referència al fet que es preveu que sigui temporal (contrari de permanent, per exemple), i a més es tracta d’una força que substitueix a la que hauria de ser-hi en condicions normals. Per tant és de desitjar que un dia l’exèrcit libanès pugui recuperar les seves funcions gràcies a una bona preparació i equipament adequat. I mentrestant els soldats de la FINUL s’han de veure fent coses força curioses. Ara, per exemple, han de solucionar el problema amb Israel provocat per l’aigua de pluja, que s’acumula en la zona d’Israel i els soldats israelians la bombegen als camps libanesos, que queden, gràcies a la generositat israeliana, inundats i inutilitzats.

Soldats indis vigilant la Línia Blava

Les males llengües diuen que la presència de la FINUL al Líban és una de les principals fonts d’ingressos del sud del país, fins al punt que una possible retirada suposaria un cop considerable per a l’economia de la zona. Cal tenir en compte que només a la seu central hi treballen un miler de libanesos, i que, com que ara és més segur que els soldats no surtin, un dia a la setmana es fa un mercat (com a mínim a la base espanyola) on la gent de la zona va a vendre els seus productes… Però algun dia, si la cosa continua anant pels camins de la normalització (queda bé, eh?) caldrà pensar en considerar la missió com a aconseguida…

2 Responses to 31 anys de força interina…

  1. David Santos ha dit:

    Muy buenas fotos! Pero guierra, no más. Abrazos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: