Gira el món…


Al Líban, com en altres indrets del món, el canvi de jaqueta és una pràctica força habitual. M’imagino que és més fàcil quan hi ha tanta varietat. Ara sóc amic d’un, després, com que aquest s’ha fet amic d’un altre jo deixo de ser-ne per passar a ser amic d’un tercer… i com, dirien els italians, così via!

La fotografia d’avui pretén il·lustrar una mica el què ha estat la vida política de molts dels personatges claus en la història recent del país. El què en altres llocs no passaria de ser un camió militar (més aviat vell i tronat) aquí és fins i tot un exemple de la història recent. Es tracta d’un model israelià, que durant la guerra les Forces Libaneses varen comprar als veïns del sud. Quan aquesta milícia cristiana va desaparèixer (deixem-ho així), el camió en qüestió va passar a formar part del material de l’exèrcit libanès. Així doncs, l’exèrcit d’un país que tècnicament (també ho deixarem així…) està en guerra amb Israel utilitza camions fabricats pel seu enemic.

Doncs bé, tres quarts del mateix es podria dir de la majoria dels polítics que lideren les diferents parts sòcio-polítiques libaneses. Els que ara són grans amics de Síria-Iran fa un temps n’eren enemics declarats. I els que es van matar durant la guerra ara poden anar de la mà a les eleccions. Tot s’hi val per aconseguir estar al capdamunt d’un sistema que manté algunes ressonàncies feudals!

Torre Murr, al centre de Beirut

Torre Murr, al centre de Beirut

L’últim exemple el tenim en el cas del diputat Michel Murr, ministre de llarga experiència i amb bones habilitats per al canvi d’amics com mostra el fet que acaba d’anunciar que trenca el pacte que havia fet fa quatre anys amb el general Aoun per pactar amb el Kataëb de l’antic president Gemayel… Es podria dir que es va fer construir, juntament amb el seu germà, un monument al centre de Beirut: la Torre Murr, un exemple del què passa a vegades en aquest país. Edifici començat amb la guerra i inacabat, sembla a ser que per raons de permisos. Actualment té un futur força incert. Un altre bon exemple del què pot arribar a passar en aquest increïble país!

4 Responses to Gira el món…

  1. Àlex ha dit:

    Això que expliques em recorda quan era petit que hi havia qui deixava de ser amic d’un altre perquè, de cop, era amic d’aquella o aquella de més enllà. Encara me’n recordo: ” jo no t’estic a tu perquè estàs a ella” ( Estar volia dir: ser amic de X nen o nena)

    Rabietes de nen petit que arriben a grans.

  2. M. ha dit:

    T’estas apropant a les 25.000 entrades!!

    Hi haurà prmi pel número 25.000?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: