L’ordre francès al Líban


Un policia francès pels carrers de Beirut

Un policia francès pels carrers de Beirut

M’ha costat molt, però aquí teniu la notícia d’avui… Policies francesos han vingut al Líban per ensenyar els seus col·legues a dirigir el trànsit. I aquest matí, mentre caminava pels carrers, m’imaginava el què deurien haver pensat aquests policies acostumats a l’ordre francès veient el caos oriental. Realment es pot pensar que es tracta d’una missió impossible, però tot intent per a fer la circulació més fluïda serà benvingut.

Però la notícia em sembla que necessita ser comentada, encara que sigui breument. El Líban no és, ni de bon tros, homogeni. Ni tan sols Beirut és una ciutat. N’hi ha tantes com comunitats sòcio-religioses, com a mínim. I el què es pot fer sense massa problemes en algunes zones, en d’altres és impensable. A Achrafieh, el meu barri, s’està omplint de semàfors, senyals de trànsit, policies… i la cosa va millorant, relativament. Evidentment queda molt per educar la majoria dels conductors, però el trànsit és cada cop menys anàrquic. Però què passaria si en altres zones, com als barris al sud de Beirut intentessin posar-hi ordre? És una pregunta que segurament mai tindrà resposta.

Me’n recordo d’una altra pregunta que em va fer un policia quan em va parar per posar-me una multa per no portar el cinturó de seguretat. Vostè quan està a França va sense el cinturó? No vaig voler explicar-li quantes coses que feia quan estava a França (i a altres llocs d’Europa…) no les faig aquí, perquè em va semblar que s’ho prendria malament, però l’hi hauria pogut parlar del què fan els policies libanesos que mai he vist ni a França ni enlloc!

3 Responses to L’ordre francès al Líban

 1. Lali ha dit:

  Que curiós, no? Els francesos també han imposat els seus roinds points? Perquè aquí ja fa temps que van arribar i a alguns llocs, ha millorat la circulació. Sempre hi ha però la típica rotonda que per incorporar-t’hi hi posen un stop com una casa i ja l’hem bassada…

 2. Calín Semaan ha dit:

  A la zona de casa la teta, hi havia una rotonda a la plaça de la torre del rellotge (al costat de l’edifici de la companyia de telecomunicacions) i just aquest Nadal hi van colocar un semàfor. Pel que m’han comentat no ha millorat gaire el trànsit però crec que s’hi han d’acostumar. Suposo que aquí hi deia passar el mateix amb els primers semàfors tot i que en aquelles époques no hi havia tants cotxes. Que tingueu sort!

 3. ferrancanet ha dit:

  Si, estan posant semàfors i stops per tot arreu (bé, per tot arreu és una manera de dir per tota la zona més “civilitzada”, entès en el sentit occidental… ja m’enteneu!) Però aquí els semàfors, si arriben a funcionar, són força orientatius. I els stops ja no diguem!
  Aquí també hi ha roins points, però amb la variant oriental: “pots” entrar en sentit contrari si surts en el primer carrer que hi ha a l’esquerra. Simpàtic i pràctic (per qui ho fa!)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: