Difícil d’entendre


Fa uns dies la Calín parlava del cas del general Michel Aoun, tot un personatge en els últims anys de la història libanesa. Després d’haver tingut un paper clau com a cap de l’exèrcit (lloc reservat als cristians) durant els últims anys de la guerra civil, durant els enfrontaments entre les Forces Libaneses i l’exèrcit libanès, va decidir oposar-se a la presència militar siriana en un moment en què semblava impossible fer-ho (com es va comprovar, de fet…). Es va haver d’exiliar a França, i va tornar coincidint amb la retirada militar de Síria fa tres anys, en el mateix moment en què Samir Geagea, una de les altres figures cristianes, sortia de la presó.

Fins aquí la biografia reflexa els dubtes i canvis que s’han produït en la majoria de líders libanesos, que han demostrat una capacitat per fer amics i enemics impressionant, i de canviar els uns e¡pels altres encara més impressionant! Però darrerament ha decidit que el camí, la solució pel Líban vindrà de la mà d’Hesbol·là i els seus padrins, Síria i Iran. En general es pot dir que el libanès de base és radicalment fidel al seu líder, per raons molt diverses. D’entrada perquè sovint hi ha una relació d’origen comú, o de relacions familiars, o de favors rebuts… I després perquè quan la política està tan radicalitzada, canviar costa encara més. Malgrat aquesta manera de ser del libanès en temes polítics, el pacte entre el general Aoun i Hesbol·là ha fet dubtar a uns quants dels seus votants (potser no els més fidels). Des de molts punts de vista és sorprenent aquest pacte. Ho és des d’un punt de vista d’interessos polítics. Però també des d’altres punts de vista: Hesbol·là, per exemple, té plantejaments que estan per sobre de l’Estat libanès, i en alguns casos acaben anant en contra del què molts cristians consideren que són els interessos reals del poble libanès.

De cara a les eleccions, Michel Aoun ha mogut les seves peces. Però darrerament comença a estar inquiet degut a la possible aparició d’un bloc centrista que permetria una tercera via libanesa, entre els tradicionals Kataëb (falangistes, amb la família Gemayel al capdavant) i Forces Libaneses (amb Samir Geagea) per un costat i el partit del general Aoun per l’altre. El bloc centrista estaria format per gent independent, i podria tenir un pes important en el camp cristià, que recollís el descontent de la gent amb els partits tradicionals. Caldrà seguir els fets en els propers mesos per veure si finalment apareix el nou partit, i quin serà el seu paper en les eleccions previstes per a començaments del mes de juny.

Avui, en l’apartat notícies, tenim una nova sessió de la taula de diàleg entre els diferents partits per a tractar temes bàsics en la configuració del país (fins ara ha consistit en un simple bla, bla, bla…). Hem tingut, i encara dura, un motí en una presó a Trípoli. I un incident a la Bekaa entre gent del 8 de març (oposició) i del partit del Hariri… Res fora de la normalitat, per desgràcia.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: