L’actitud d’Hesbol·là


El lider dHesbol·là, Nasrallah

El líder d'Hesbol·là, Nasrallah

Bé, doncs aquí teniu el meu comentari sobre l’actitud d’Hesbol·là, en resposta a la Calín, la M.P. i el Francesc.

Hesbol·là ha tingut una actitud similar a la d’alguns països àrabs, limitant-se a condemnar l’acció d’Israel, sense anar més enllà. Fins aquí la constatació dels fets (i dels no-fets). Però, explicar per què ha fet això i no ha fet altres coses és entrar en el terreny de la política ficció. Per tant, estic disposat a canviar la meva opinió si algú em dóna motius per fer-ho.

Quines opcions tenia Hesbol·là? Des del plantejament solidari es podia esperar que Hesbol·là iniciés alguna acció contra el nord d’Israel per tal de distreure l’exèrcit israelià, tenir-lo ocupat, i permetre a Hamàs millorar la seva posició a Gaza. Era una opció que molts pensàvem força possible, i que finalment (?) no s’ha produït. Els motius que s’han apuntat són de caire polític/o militar. Polític, perquè hi ha eleccions al Líban el mes de juny proper, i una acció que comportaria previsiblement una re-acció israeliana podria ser mal vista per una bona part dels votants (directes o indirectes) d’Hesbol·là. Potser no entre els votants directes, però sí entre aquells que votaran a algú que recolzi i pacti amb Hesbol·là. Un altre possible motiu és que tindria molt poc a guanyar, i molt a perdre; però aquest argument no ha fet parar els tirs de coets des de Gaza, o sigui que potser no sigui tan important. Més motius? Un possible interès provinent dels aliats regionals (Síria i sobre tot Iran) de provocar massa Israel, per evitar que tingui una excusa per a operacions de més calat.

Però cal dir que, tal i com comenta el Francesc, la reacció dels països àrabs ha anat en la mateixa direcció. Condemnar, sense actuar en contra. Per aquest motiu hi ha hagut també tensions entre els dos blocs que hi ha actualment: els països àrabs que mantenen algun tipus de relacions oficials amb Israel, i els que no només no en tenen sinó que podríem dir que tenen molt males relacions amb Israel (especialment Síria). Hi ha hagut dues reunions per parlar de la crisis de Gaza. En una d’elles la participació va ser força baixa, amb absències destacades; mentre a l’altra (prevista des de feia temps) hi havia una assistència majoritària.

No tinc la impressió que el món hagi fet gaire per evitar el què ha passat. I si Israel ha declarat l’alto el foc és perquè ho tenien previst des del moment en què van començar l’operació. Ja s’havia dit que sortirien abans de la presa de possessió del nou president dels EE.UU.

Però quins plans té Hesbol·là? Ni idea. Senzillament, no ho sé. Fa temps semblava que difícilment hi hauria les eleccions libaneses. Ara mateix potser sembla tot més tranquil. Però per aquestes terres tot pot canviar. Què passaria si hi hagués un altre llançament de coets des de territori libanès? Què passaria si Hesbol·là decideix fer alguna mostra de força contra Israel (que tampoc cal descartar tenint en compte les paraules del seu líder Nasrallah…).

El què em temo és que fàcilment, segon quin sigui el resultat, es pot veure un altre cop un moviment popular (!) en contra del nou govern. Esperem que no sigui així, però comença a ser una tradició en molts països amb una democràcia feble.

3 Responses to L’actitud d’Hesbol·là

 1. Calín Semaan ha dit:

  Gràcies per les opinions, em semblem força acertades totes, amb la que més d’acord estic és amb el que dius de la mala imatge que tindria sobre una part dels seus votants “indirectes” que comentes. Crec que l’associació Aoun-Hesbol.là és molt latent a Beirut per la comunitat maronita (continuo sense entendre-la a nivell personal) suposo que com a tot arreu la gent es deixa vendre fum i no em quadra que musulmans xiïtes i cristians maronites tinguin gaires coses en comú. Es com si per arribar al poder et féssis amic del teu antic enemic. Crec que com a occidental no ho entendré mai, és clar que jo no he viscut allà durant 20 anys de guerra civil.

 2. Francesc ha dit:

  Ferràn, crec que la teva opinió és molt encertada, sobretot en el tema de l’alto el foc d’Israel, ho tenien planejat de molt abans el fet d’abandonar Gaza just en el moment de la presa de possessió d’Obama així com penso que aquesta operació militar també la tenien decidida abans del trencament de l’alto el foc de Hammas el desembre passat.

 3. ferrancanet ha dit:

  Calín, fa molt de temps que tinc ganes d’escriure sobre l’actitud del general Michel Aoun, però em costa perquè no m’agrada parlar de política en el sentit estricte… De totes maneres em sembla que cal dir-ne alguna cosa per a explicar bé una part important de la realitat libanesa. Tema pendent…

  Francesc, totalment d’acord. Israel ho tenia, evidentment, previst. Esperem que algun dia siguin capaços com a mínim de seure a parlar una mica, a fer un cafè… Mentrestant, cadascú fa el seu joc, independentment del què faci l’altre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: