L’alto-el-foc a Gaza…


Avui torno al bloc després d’uns quants dies de força feina i poc temps per escriure. Mentrestant hi ha hagut unes quantes coses interessants. La més destacable, evidentment, l’alto-el-foc decretat inicialment per Israel i poc després imitat per Hamas.

Ben vingut sigui, tot i que no cal donar-li un valor diferent del real: han aturat el foc (tot i que ja l’han trencat…) de manera condicionada i temporal. I a més cadascú amb les seves condicions. No s’ha arreglat cap problema. Perquè el coets els podran tirar sempre que en tinguin (potser si aconsegueixen realment evitar el pas d’armes per la frontera amb Egipte pot acabar canviant l’ambient). Perquè dubto que la gent de Gaza hagi decidit canviar la manera de pensar respecte Israel. Perquè han aconseguit despertar (és veritat que tampoc costava gaire, ja que mai ha arribat a dormir profundament) els odis contra Israel que hi ha en molts països àrabs. Perquè molta gent ha renunciat a veure la possible existència d’una justificació d’una ofensiva veient la manera en què es realitzava…

La guerra, a hores d’ara, és una de les maneres de veure com l’home és capaç de fer coses realment inhumanes. En aquesta guerra s’ha vist, sempre, el què ens han volgut ensenyar, uns i altres. I precisament per això, posar-se del costat d’un només en base a la informació que ha arribat em sembla una mica ingenu. I, tot i que pel què acabo de dir pot semblar que estic en contra d’una de les parts, ho dic perquè em nego a posar-me al costat de cap les parts. D’entrada perquè caldria especificar molt bé quines parts hi ha (per exemple, Gaza, Hamas, els ciutadans de Gaza, els palestins…? O Israel, el govern israelià, l’exèrcit israelià, els jueus…?) Però també perquè no todo el monte es orégano. És a dir, ni els bons són tots ni tan bons, ni els dolents són tots ni tan dolents (i que cadascú hi posi el nom que vulgui a bons i dolents).

Per aquí tot continua igual. Pau i tranquil·litat. Tot i que si has de fer cas a algunes de les notícies que surten a alguns dels mitjans pots arribar a dubtar de si al Líban celebren el dia de les innocentades cada dia… I si no, què em dieu d’una notícia així? Us imagineu alguna cosa similar a Sant Fost, per exemple?!

4 Responses to L’alto-el-foc a Gaza…

 1. Xavi Conesa ha dit:

  hola!
  Ja fa uns dies que segueixo el teu blog, arrel del conflicte arab-israelià, i m’he quedat de pedra al veure que en aquest post mencionaves Sant Fost. És des d’aquest poble que et llegeixo 😉 . Quina relació hi tens amb Sant Fost?

  • ferrancanet ha dit:

   Ben vingut Xavi! Ja és casualitat… Sincerament, tinc poca relació amb Sant Fost. Era una referència al poble d’una persona que en aquests moments ho està passant una mica malament degut a una malaltia. Vaig pensar que potser ho llegiria i li faria gràcia. Però no em pensava que hi hagués altres lectors de Sant Fost!

 2. Calín Semaan ha dit:

  He de reconeixer que m’ha sorprès gratament la no intervenció de Hezbol.là en aquesta ofenssiva. No sé si és per la prudència de que s’acosten les eleccions o què, però ho trobo sorprenent, tú que ets allà que n’opines?

 3. Marieta ha dit:

  M’encanta aquest blog. Crec que la teva visió s’aproxima molt més a la realitat que no la que ens venen als mitjans de comunicació. Tu ho has dit ni els bons són tan bons ni els dolents tan dolents…sense saber massa qui són bons i qui són dolents…Però els termes intermitjos no venen -o blanc o negre mai gris-

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: