La dimensió temporal


Un soldat inspeccionant una rampa de llençament d'un dels coets...

Un soldat inspeccionant una rampa de llançament d'un dels coets...

El títol de l’escrit d’avui pot fer recordar a algú una sèrie que es va emetre fa temps (ignoro si l’han repetit més tard) titulada La dimensió desconeguda. De fet, podria ser el títol d’un altre escrit, ja que qualsevol guerra obre la porta a una certa dimensió desconeguda… Però l’origen del títol La dimensió temporal cal buscar-lo en l’experiència històrica.

Posaré un exemple proper a molts lectors per a explicar el què vull dir. La guerra civil espanyola va començar un dia concret, amb una acció determinada. Però intentar explicar les raons d’aquella nefasta guerra només a partir del què va passar després del primer dia de guerra és una mica absurd. Sempre hi ha uns antecedents que porten, lentament, a una situació que permet que es produeixi una guerra.

El què va passar ahir al Líban és possible (desitjable i esperable!) que sigui un fet aïllat, sense més repercussions en els esdeveniments immediats. Però si prenem una escala temporal diferent pot ser que entri dins del què (de nou esperem que m’equivoqui) explicarà el què va acabar passant en un futur no molt llunyà. Dos anys i mig (el temps que ens separa del darrer conflicte armat al Líban) no és res en l’escala temporal utilitzada en Història. I possiblement, quan s’expliqui la història del segle XXI al Pròxim Orient la guerra de juliol del 2006 i la de Gaza al 2009 s’expliquin com dos fets que formen part d’una mateixa realitat.

És cert que hi ha eleccions al Líban el mes de juny (el 7, si l’anunci fet fa pocs dies es compleix). També és cert que abans n’hi haurà a Israel; i que n’hi ha hagut fa poc als Estats Units (tan poc que encara no ha estat investit el nou president americà…). Hesbol·là (diuen els experts) no està interessat en una acció armada abans de les eleccions perquè podria fer-li perdre vots. La lectura d’aquesta interpretació (que ve directament de l’explicació de gent propera a Hesbol·là) és poc clara, ja que hi ha una conseqüència gairebé directa que fa una mica de por… ara no hi estan interessats per les eleccions; però després de les eleccions sí que hi estarien interessats?

El mateix, en sentit contrari, s’ha dit de l’acció militar o guerra a Gaza, per la part dels governants d’Israel, en relació a les seves eleccions. En aquest cas sembla que sí que els interessava en vista a les eleccions. Mentre en altres països les eleccions serveixen per a què els polítics facin tot allò que no han fet durant el seu govern en obres públiques, aquí va més en la línia de les destruccions públiques.

Tan de bo l’exèrcit libanès sigui capaç de controlar el sud del país i evitar que qualsevol grup pugui convertir-lo en una plataforma de llançament de míssils (sigui Hesbol·là, grups palestins o el primer que passi per allà). Tan de bo que el què va passar ahir sigui ja aigua passada. Tan de bo!

One Response to La dimensió temporal

  1. M.P. ha dit:

    Avui fas tot un tractat d’història i de filosofia!!!
    Una abraçada!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: