Ofensiva militar a Gaza i guerra informativa al món


No es pot dir que siguin dies gaire bons per a la regió. Començar l’any amb una ofensiva militar de l’exèrcit israelià contra la franja de Gaza no és el què demanàvem per al nou any. Però tampoc es pot dir que no fos previsible. Tan previsible com la guerra informativa que ha començat paral·lelament a l’ofensiva militar. Seguint l’inici de l’acció terrestre israeliana per mitjans occidentals (CNN, BBC, alguna cadena francesa…) és evident l’esforç per part dels dirigents d’Israel per recordar que l’única cosa que volen és poder viure en un país normal, sense la por dels coets llançats pels combatents de Hamas des de la franja de Gaza. De l’ofensiva militar no en sabrem res de res. O com a mínim en sabrem el què cada part ens vulgui fer creure. Soldats i civils morts, ferits o segrestats? Doncs depèn. Ara són dos segrestats, després només un, després resulta que no n’hi havia cap. Ara ja són nou… Malauradament, la informació en alguns casos està al servei d’interessos polítics. En altres senzillament està en les seves mans. I els independents han de refiar-se de fonts sovint poc o gens fiables.

L’esforç per explicar les causes i l’objectiu de l’acció israeliana és considerable. Es veu en detalls sorprenents, una mica escandalosos, com la repetició en diferents mitjans d’expressions idèntiques, o l’aparició de ministres i portaveus a tothora i per tot arreu. També és interessant la lectura dels missatges indirectes que s’estan repartint. Per exemple, per un costat el ministre de defensa israelià afirma que estan preparats per a possibles accions d’Hesbol·là, mentre el president diu que no tenen cap intenció d’entrar en conflicte amb el Partit de Déu. Cal, doncs, entendre que Israel pensa que l’acció a Gaza quedarà efectivament limitada en aquest territori? O potser imagina que Hesbol·là tard o d’hora  no podrà evitar entrar en el conflicte encara que només sigui per dividir els esforços israelians?

Per part de Hamas, la tàctica utilitzada és la clàssica: les víctimes civils presentades, exhibides, per fer entendre a la gent la maldat dels israelians; ajuntant-ho a notícies confoses i sovint contradictòries sobre segrestos de soldats, víctimes entre militars israelians, etc.

Tot plegat no pot fer oblidar, evidentment, la gent normal (permeteu-me aquesta expressió) que procura sobreviure a Gaza malgrat tot el què hi passa, tant per culpa d’uns com d’altres. De gent que ja comença a estar fins al cap de munt de tanta violència i odi. L’únic dubte que m’entra és saber si hi ha gaire gent així. I per tant, caldrà veure quina és la resposta de la gent a una incursió israeliana. I si hi haurà efectivament una participació massiva de civils al costat dels milicians de Hamas.

Mala cosa això de la guerra!

2 Responses to Ofensiva militar a Gaza i guerra informativa al món

  1. Ramon B. ha dit:

    Una ofensiva com aquesta no s’improvisa. I els que la sofreixen, ja s’ho esperaven. Com tu dius, la veritat no ens la diran mai i mala cosa és un conflicte històric, per no dir bíblic, que només sembla que es vol resoldre amb actes de força tant d’un costat com de l’altre.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: