Ara ve Nadal… a orient!


Nadal a Beirut

Nadal a Beirut

Ahir vaig fer una escapada al Centre Ville per fer la fotografia que penjo avui. Diuen que una imatge val més que mil paraules… No hi estic massa d’acord, ja que una paraula pot valdre més que mil imatges, també.

El fet és que com a imatge és força representativa. Igual que la que hi ha a continuació. Evidentment no és casualitat que estiguin una al costat de l’altra la catedral maronita i la mesquita… Però forma part de l’equilibri entre les dues grans religions. Un equilibri que no sempre és difícil, ja que respectar sense renunciar a les coses pròpies no és gens fàcil. I aquí, en general, se’n surten prou bé. Avui, per exemple, que els llatins celebrem la festa de la Immaculada, al Líban és festa (i demà també) musulmana. Conviure amb la diferència vol dir entendre que la diferència no té perquè separar. Si els musulmans estan de festa, doncs se’ls felicita, lògicament. I a la inversa. Al final del ramadà, per exemple, és freqüent fer un obsequi als treballadors musulmans, de la mateixa manera que es fa amb els cristians per Nadal.

La catedral i la mesquita, juntes a Beirut

La catedral i la mesquita, juntes a Beirut

La manera de viure la laïcitat del país em sembla molt interessant al Líban. És veritat que es deu a unes característiques particulars, però mostra que són àmbits diferents (religió i estat) que no han de confondre’s, però que tampoc s’han d’ignorar.

Nadal és una festa cristiana. Celebrar-lo no vol dir que tothom hagi de participar-hi de la mateixa manera, evidentment. Però no deixa de ser curiós que passi a ser una festa buida de tot significat. I no és dolent que hi hagi festes per motius religiosos, ja que l’estat, essent no confessional, està format per persones, que sovint tenen les seves confessions. I aquí és on entre el joc de la majoria a l’hora de decidir quines festes se celebren…

5 Responses to Ara ve Nadal… a orient!

 1. Carai Ferran com em sorprens. Espero que tot et vagi molt bé. Bon Nadal…

 2. MA ha dit:

  Ep. Tens pendent respondre el missatge de la Calin…
  I ja que parles del Nadal i l’Orient: els Reis d’Orient són d’Orient també al Líban? O no se’n fa gaire cas, dels Reis?

 3. Calín Semaan ha dit:

  Nòmès era un comentari i no prenetia rectificar la teva informació, les meves fons són libaneses i amb el tema del cognom volia demostrar que la informació rebuda en “petit comité” està influenciada per les tendències de la persona que les explica, com tot en aquesta vida. Per cert el meu pare viatja el dia 21 a Beirut, a pasar el nadal amb la familly, jo ho hauré de deixar-ho per l’estiu, la feina a les botigues no permet una pausa.

  P.S Et deixo el C.502!!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: