Viatges


Aoun i el president siri Assad

Aoun i el president siri Bashar al-Assad

No tots els viatges són iguals. Hi ha viatges per negocis, per turisme, per visitar a familiars… I hi ha viatges poc clars, compromesos i difícils d’explicar. És el cas del viatge que està fent el líder de l’oposició Michel Aoun, antic general de l’exèrcit libanès, protagonista durant els conflictes dels anys 80-90, al país veí, Síria.

Aoun va decidir fa anys, quan era el cap de l’exèrcit, iniciar una ofensiva militar per fer fora del país a l’exèrcit sirià. En aquell moment l’operació semblava impossible, i de fet va ser un fracàs. Va participar també en els combats fratricides entre les milícies cristianes i l’exèrcit. Va haver de refugiar-se a l’amabaixada de França al Líban, abans d’haver de prendre el camí cap a la França per a un exili forçat. Doncs ara ha decidit retornar sobre les seves passes, i anar a Síria per a trobar-se amb els líders veïns.

No és fàcil justificar el viatge. Ell ha donat com a raó l’any dedicat a Sant Pau en ocasió dels 2000 anys del seu naixement. De camí cap a Damasc Saule va passar de perseguir a l’Església a ser un dels seus pilars. I va ser a Damasc on va rebre les instruccions inicials. Alguns utilitzaven l’exemple de Sant Pau per parlar dels presidents libanesos quan havien de consultar tot a Damasc, durant l’ocupació siriana. Aoun està a l’oposició amb Hesbol·là i Amal, dos partits amb una bona entesa amb Síria. I tenint en compte que hi ha eleccions després d’uns mesos, és interessant guanyar-se als teus companys de viatge, especialment teninet en compte el sistema electoral libanès, que permetria que molts xiïtes votin pel candidat aounista.

Tenir bones relacions amb els veïns, també em repeteixo, sempre és bo, i mostre d’una certa maduresa. Només cal saber el preu que es paga per a aconseguir-ho. En aquest cas la resposta és un misteri. I es pot començar a imaginar quin seria el premi en el cas d’una victòria dels partits que ara estan a l’oposició, però també es pot imaginar quin seria el paper de Síria en un escenari invertit a l’actual.

A mi m’ha recordat el viatge que va fer un cert polític català poc després de ser nombrat Conseller, per reunir-se amb membres d’ETA… Són viatges difícils d’explicar (en aquell cas, a més, va caldre explicar-lo a posteriori), poc clars i compromesos.

2 Responses to Viatges

  1. Calín ha dit:

    En petit comitè, Aoun ha anat a Síria ha reclamar els cossos dels combatents morts durant la dècada dels 80-90 i el paredar de milers de desapareguts libanesos, les famílies dels quals no en tenen notícies. Sembla que hi moltes dones que no saben si són viudes o el seu marit encara és viu al país veí. (Algunes es volen tornar a casar i no ho poden fer, altres han de cobrar herències i no saben com ho han de dividir)
    Això tampoc treu que hi hagi anat només per guanyar algun que altre vot.

    P.S. El meu avi era de cognom Aoun, un dia hi va haver un terratrèmol al poble, Maknounieh, Jezzine, i els registres es van cremar. Quan van tornar a registrar-se li van preguntar: Vostè com és diu? I ell va respondre: Sóc en Bouthros de “cal Semaan” i a partir d’allà van canviar el cognom.

    De totes maneres jo no m’he implicat mai políticament al líban i ni accepto tot el que va fer el General Aoun, ni el puc criticar excesivament, per influència familiar. 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: