Mons paral·lels


Vista del Camp d'Ain el-Hilweh, al sud de Saida

Vista del Camp d'Ain el-Hilweh, al sud de Saida

Sovint he parlat en aquest bloc de la sensació que Hesbol·là està creant un estat paral·lel dins del Líban. Els fets produïts durant el mes de maig han portat a una major influència d’aquest partit en algunes de les decisions preses pel govern, tot i que no es pot dir, ni molt menys, que s’hagi integrat en l’estructura estatal. Sorprèn, per exemple, que militants d’Hesbol·là (o milicians?) col·laborin amb l’exèrcit en algunes zones a l’hora de realitzar algunes detencions.

Però no és l’únic estat paral·lel que hi ha al Líban, ni tan sols és el més evident. El cas més clar és el dels palestins refugiats al Líban. És sabut que viuen en camps (o ciutats) com el de la fotografia, que es troba al sud de Saida, i on hi viuen més de 90.000 palestins. Una ràpida passejada amb Google Earth us permetrà fer-vos una idea del què s’hi pot veure. Allà la policia o l’exèrcit libanès no hi tenen entrada, i són els mateixos palestins els que s’organitzen de la millor manera que poden (?)

Ahir parlava amb un portuguès que ha estat al camp de Shatila, malauradament famós per l’atac que va patir durant la guerra del Líban. Me’l descrivia sota l’efecte d’haver estat en un lloc difícilment imaginable abans. Ple de rates, amb muntanyes d’escombraires. Ple de gent que senzillament està allà perquè no pot fer massa coses més. Alguns dels seus habitants aconsegueixen tirar endavant, fer algun negoci, però en general no és una vida massa fàcil ni agradable.

Si a més hi afegiu les lluites internes per al control dels camps (que són similars a les que hi ha hagut, i encara duren) a Palestina el panorama és molt desolador. I com sempre que pel mig hi ha violència, la solució no es veu fàcil.

Per una banda seria lògic (i just) que puguessin tornar al seu país. Per altra banda, per aconseguir-ho haurien de canviar tantes coses que gairebé fan que es vegi com una missió impossible. Però mentrestant, també el Líban en pateix les conseqüències. I mentres la situació al país es va calmant de mica en mica, en els camps de refugiats continuen els problemes.

2 Responses to Mons paral·lels

 1. M.P ha dit:

  Recordo un reportatge que varen passar aTV3 sobre refugiats palestins al Líban. Em va cridar l’atenció, si no m’equivoco (fa uns mesos que els vaig veure), l’atzucac en què estan. Són refugiats, no són libanesos, per tant no poden treballar legalment al Líban. I no poden tornar al seu país, és clar… Em va semblar ben injust tot plegat…I és clar, m’imagino que és un lloc on fàcilment s’hi pugui instal·lar la rancúnia, l’odi, i les ganes d’intentar acabar amb tot plegat a través de la lluita armada “legal” o “il·legal” (entengui’s terrorisme…si cal)

 2. Calín ha dit:

  Jo també vaig veure aquest reportatge i he de reconèixer que em va posar els pèls de punta. Trobo que la comunitat internacional i el propi país no fa absolutament res per solucionar-ho; com que no surt per enlloc, ningú sap el que passa allà dins, és molt pitjor que un geto.
  La veritat és que quan passes per la carretera i preguntes què hi ha darrera aquells murs, el libanesos ignoren totalment la pregunta.
  Sempre he defensat els libanesos amb tot però aquest és precisament el tema que més em va engoixar de la seva realitat, no li trobo sentit, no m’entra al cap que ningú pugui ajudar-los i que el govern no permeti que hi entri cap tipus d’ajuda,

  Esperem que en un futur es pugui solucionar, però veient que gairebé fa trenta anys que hi son i no hi han canviat gens les coses, no li veig fàcil resolució.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: