Ja hem canviat. I ara què passarà?


Evidentment, també al Líban es viuen les eleccions americanes pensant que tot depèn del què passi allà. No n’estic del tot segut. Bé, de fet estic segur que no tot depèn del què passa a les eleccions americanes, però unes quantes coses sí.

Pel què a aquest bloc ens interessa, és a dir, per la vida libanesa, és força clar que hi ha molts ulls posats en el què farà Obama ara que és President dels Estats Units d’Amèrica. Els efectes d’una retirada d’Iraq es poden notar també al Líban. L’explicació és fàcil: si la retirada comporta un debilitament (que és el fet que caldrà comprovar) de la seguretat del país és possible que els membres radicals puguin moure’s amb més facilitats, tant per Iraq com per Síria de rebot, i arribar al Líban. Es pot pensar que no tenen per què tenir interès en venir cap aquí, però la història demostra que sovint és un punt de trobada d’elements radicals, tant sunnites com xiïtes.

És veritat que es podria produir l’escenari contrari, que Iraq, i en general la zona del golf, es normalitzi degut a la sortida de la força estrangera, i que això porti a un acalmament de la regió… Estaria molt bé, però personalment em sembla difícil. S’ha vist ja en diferents moments, com a Iran o a Iraq l’odi cap a l’enemic americà no depèn de qui estigui al capdevant del govern.

Però cal també mirar cap el sud, i veure com reaccionen a Israel amb la victòria demòcrata. Tanint en compte que allà hi ha eleccions en un parell de mesos, la cosa estarà animada. I, finalment, caldrà veure si les eleccions locals també es veuran afectades per aquest canvi en els aires americans (els partits que actualment són majoria es poden etiquetar com a pro-americans, amb tots els matisos necessaris…).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: