Un altre cop pendent dels veïns


Efectes de latemptat

Efectes de l'atemptat

A les notícies d’ahir, a més de l’atemptat d’ETA contra la Universitat de Navarra, es parlava de la manifestació a Síria en resposta a l’atac americà contra civils sirians a prop de la frontera amb Irak. És difícil saber qui diu la veritat en casos com aquest. Per un costat es parla d’un atac contra el responsable de la xarxa d’Al-Qaeda (valgui la redundància) que organitza el pas de combatents estrangers a Iraq, mentre les fonts síries parlen d’un atac contra civils. Ja he comentat alguna vegada l’ambigüitat del terme civil en aquests casos, ja que tots els membres d’Al-Qaeda són civils, així com els d’Hesbol·là (o els d’ETA…). És evident que els nens són civils, això ningú ho discuteix.

Que Síria estigui inquieta implica una certa inquietud al Líban, de la mateixa manera que quan Israel està nerviós el Líban també ho està. La convivència amb els veïns (tornem-hi!) afegeix als problemes locals un element totalment fora de control, i dificulta assolir la normalitat necessària per a tenir perspectives de pau. Darrerament Síria ha desplegat noves forces militars per a controlar el contraban i el pas il·legal de la frontera (aquí els que poden passar sovint no són simples immigrants, sinó sovint gent perseguida per la justícia…)

Darrerament s’hi ha afegit també Egipte, que veu com la situació a la regió pot provocar un canvi en la seva situació interna. El què passa a Espanya amb el tema de la reunió per parlar de la crisis (o la re-fundació del capitalisme, o el què sigui) es pot compara al què passa aquí amb el tema polític. Massa factors fora del propi control intervenen en el problema, i tothom vol dir-hi la seva i, a més, ser escoltat, és clar.

Amb Síria poden sorgir nous problemes si realment comença a haver-hi resultats concrets del tribunal que ha de jutjar l’atemptat contra l’antic Primer Ministre Hariri. Però aquestes coses mai se saben si arribaran a veure la llum algun dia o quedaran en un altre afer per resoldre. Ara, si haguéssim de fer cas als rumors que no paren de circular per aquest país, més d’un podria veure’s implicat en l’assassinat de l’antic Primer Ministre!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: