Canvis a la vista


Aoun i el president iranià

Aoun i el president iranià

El Líban està passant per uns moments que poden ser qualificats com històrics. Fa 65 que molts libanesos esperaven el què està arribant aquests dies: l’establiment de relacions diplomàtiques entre Síria i el Líban, ja que implica el reconeixement, per part de Síria, de l’existència del Líban com un país independent. És evident que encara queda veure com influeix això en la vida diària entre els dos països, però és indiscutible que es tracta d’un pas endavant.

El canvi de postura de Síria deixa alguns interrogants per al futur. Per què ha decidit modificar la seva actuació? Què rebrà a canvi? Es tracta simplement d’una nova estratègia o pot considerar-se com una postura sincera? Ara per ara encara és molt aviat per respondre aquestes preguntes, però la il·lusió de molts libanesos és que es tracti d’una actitud real, en busca d’una situació nova i més estable de l’Orient Mitjà.

Caldrà veure també com reaccionen els països del voltant, ja que amb aquesta nova situació es modifiquen els equilibris regionals, fins el punt de poder provocar més canvis, en direccions per ara desconegudes. Si Síria recupera el pes al Líban s’haurà de veure com s’ho pren, per exemple, Aràbia Saudita, o Iran. I fins i tot caldrà veure si els mateixos libanesos són capaços de gestionar aquesta nova situació sense caure en mans del seu veí com en anys anteriors.

Aquests dies hi ha hagut viatges força interessants. El més destacats, per la seva dimensió gairebé surrealista, és el del líder d’un dels partits cristians, Michel Aoun, que s’ha desplaçat fins Iran el mateix dia que es recorda l’entrada de les tropes sirianes al palau presidencial de Baabda (a Beirut). Sembla que el motiu del viatge seria negociar el paper d’Hesbol·là durant les eleccions en els llocs on Aoun tindria possibilitats d’obtindre parlamentaris. El viatge coincidia també amb l’estada del president Sleiman a Aràbia Saudita, i ho aprofitava un altre líder cristià per anar a Egipte…

De mica en mica l’escenari en el què se cel·lebraran les eleccions es va clarificant, i cadascú intentar adaptar-s’hi de la millor manera possible. Veurem què passa amb Hesbol·là, amb els grups radicals sunnites (que s’estan reanimant tant al nord del país com a Síria) i amb els diferents partits cristians.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: