D’aquesta no en tenim…


Nous passos per a la normalització de relacions amb Siria

Nous passos per a la normalització de relacions amb Síria

No. Els experts estan d’acord (no sé si per estratègia, com en Zapatero) en el fet que la crisis econòmica no afectarà al Líban. Reconec sense matisos que no en sé massa res de l’estat real de l’economia libanesa. Però el què sembla és que l’estat està bastant tocat mentre el sector empresarial va fent de les seves.

El què està clar és que si hi ha crisis serà diferent de la que pot haver-hi en països més desenvolupats. Cal recordar que els incidents del mes de maig van començar (em teoria) amb una vaga per protestar contra l’augment dels preus. Ara el dòlar ha pujat respecte l’euro (cosa bona pel Líban, ja que el dòlar és també moneda habitual aquí), i el petroli ha baixat a la meitat del preu que tenia fa només uns pocs mesos.

La crisis immobiliària, per la seva part, aquí està més o menys protegida gràcies a les inversions multimillionàries procedents dels països del golf, i, si bé és possible que es venguin menys pisos dels que es preveien, sembla que els inversors tenen plans a llarga durada.

O sigui que, per ara, de crisis (econòmica) no n’hi ha més de la que hi havia fa uns mesos (ni menys). Pot ser degut, també, al fet que, com que ja en tenim d’altres, l’econòmica no tingui massa importància… Però atenció a les darreres notícies, que obren les portes a nous escenaris: la recuperació de les relacions diplomàtiques entre el Líban i Síria a partir del 15 d’octubre aporten una novetat que caldrà seguir de prop per veure com afecta a la vida libanesa. Tan de bo siguin certes les ilusions de molta gent, i es vegin per tant esfumats els temors de molts altres d’una presència síria al Líban que condicioni la seva autonomia. Un cop més haurem d’esperar una mica (per exemple fins a saber qui guanyarà les eleccions del mes de febrer…)

2 Responses to D’aquesta no en tenim…

  1. Calín Semaan ha dit:

    Si l’economia europea o mundial pateix una crisis afectarà al Líban i molt, ja que moltes famílies viuen dels ingressos dels seus parent emigrats a fora. Penseu que el futur del Líban està en mans de les generacions més joves, que encara estan acabant les seves carreres i les generacions anteriors han hagut de lluitar molt per tirar endavant, això els que no han hagut de marxar per oferir un futur millor per a les seves famílies. No vull ser catastrofista, ni molt menys, però al Líban ja hi ha prou fronts oberts com per acceptar una crisis mundial.
    Com sempre, se’n sortiran, l’esperit fenici el porten a la sang.

  2. ferrancanet ha dit:

    Calín, ja vaig dir que no en sabia massa del tema, però totes les opinions que he escoltat fins ara justifiquen l’absència de crisis, com a mínim de crisis financera, pel fet que el sistema bancari libanès està molt controlat. Evidentment si hi ha un crac mundial es notarà també aquí, però possiblement deu ser de les societats més habituades a viure en situacions de crisis. Esperem que sigui veritat…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: