Simplificacions i realitat


Nova versió del mapa de fa dos dies... (clic a la foto per llegir le lletres!)

Nova versió del mapa de fa dos dies... (clic a la foto per llegir le lletres!)

Ahir preguntava la MA, en relació a l’anterior escrit, si la separació entre les diferents religions que apareix al mapa que acompanyava l’escrit és tan clara com sembla allà. La resposta sí que és clara: no.

En general es tracta de zones de majoria cristiana, xiïta, sunnita o drusa. Però és molt estrany trobar un poble (no parlem, per tant de les ciutats) on no hi hagi algunes persones representants d’alguna minoria. És a dir, a la majoria de pobles drusos s’hi poden trobar (i encara més abans de la guerra) cristians; en els pobles musulmans s’hi poden trobar també cristians o drusos; i en els cristians hi passa el mateix.

Hi ha molts pobles mixtes, on no es pot parlar d’una comunitat religiosa clarament majoritària. Però n’hi ha moltíssims on sí que n’hi ha una de majoritària, però que respecte a les minories que s’hi troben.

En el cas de Beirut es pot dir el mateix. Hi ha zones cristianes (com el barri on sóc jo, per exemple) i zones musulmanes. Però sempre et trobes algun representant de les altres religions, tot i que en alguns casos és molt minoritari.

I les raons de tot això són diverses. Una pràctica, si voleu dir-li així, i és que naturalment la gent acaba agrupant-se amb altres persones de cultura similar. Això no té perquè significar que no es respecta o es valora la diferència, però si jo tinc una manera de fer segurament em trobaré més còmode entre la gent que actua de manera similar.

Una altra raó pot ser més provocada, i es deu als moments de tensió o de problemes, durant els quals no és simplement que un estigui més còmode entre la gent de cultura similar, sinó que s’hi troba més segur. A mi, per exemple, hi va haver un moment en què la barba feia que alguns em miressin amb mals ulls. I com que és un element prescindible va desaparèixer. Però ara podria tornar a deixar-me-la i no passaria res (i possiblement tampoc hauria passat res durant el mes de maig, però vaig preferir no comprovar-ho).

One Response to Simplificacions i realitat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: