Què tenim per aquí?


La frontera amb Israel, a cent metres

Fa dies que no escric sobre el què està passant al Líban. Tinc la impressió, després de l’estada a Barcelona, que m’està costant entrar als debats crònics libanesos. Però em sembla que he de superar aquesta desgana si no vull tancar la paradeta (i per ara no ho vul).

Doncs bé, el tema de debat actual és el de la reconciliació inter-cristiana. Fa unes setmanes el líder de Forces Libaneses (Samir Geagea) va demanar perdó per les accions realitzades per aquesta milícia durant la guerra civil. Les reaccions van ser força sonades, però en general es pot dir que no van ser en la línia que es pot esperar quan un dels senyors de la guerra demana perdó pel què es va fer. Per què? Doncs possiblement perquè hi ha molta gent que encara no ha assimilat el què va passar, i amb poques ganes de perdonar. I ja se que per a què el perdó sigui total cal oferir-lo i acceptar-lo.

Ja fa temps que s’està parlant de la necessitat d’una reconciliació entre les diferents parts cristianes. Insisteixo en el fet que quan es parla de cristians al Líban no és per referir-se en el què creu la gent, si per senyalar una de les comunitats. Per tant és un terme tan genèric com pot ser-ho el de catalans. Com sempre, no sé com acabarà tot això. Però em sembla que no es pot perdre de vista l’escenari en què s’està fent tot això: amb unes eleccions a quatre mesos vista. I potser té alguna relació les dues coses…

Per altra banda, i per no perdre els hàbits, es parla de possibles problemes en els dos extrems del país. Per una banda, al nord (als voltants de Trípoli) sembla que les coses es precipiten, i que la presència de grups radicals sunnites està creixent. Al sud, en canvi el què creix és la possibilitat d’accions per part d’Israel i/o Hesbol·là. Però de la mateixa manera que creixen els rumors desapareixen o canvien, o sigui que tampoc cal prendre-se’ls massa a la valenta fins que no es confirmin.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: