Resistència: qui, i contra qui?


Un acte dHesol·là

Un acte d'Hesol·là

Resistència és la paraula clau en les notícies d’aquests dies al Líban. Una resistència que em recorda l’ambient que es vivia a Catalunya els anys 80 (i suposo que abans també, però no puc recordar-ho…), i que té similituds en altres racons del planeta. Resistència contra l’enemic. Amb aquesta frase ja està tot dit (i justificat…).

Ahir sembla que es va aprovar la declaració ministerial que hauria de guiar els propers 9 mesos, que és el temps que durarà aquest govern, com a màxim. Doncs bé, el debat principal va ser en torn a la famosa resistència, i en saber si calia reservar-la a l’Estat o si quedava també (o sobre tot, o només…) en mans d’Hesbol·là.

D’entrada cal dir que quan es parlar de resistència al Líban es pot considerar que es refereixen a la defensa del territori com ho fa qualsevol altre país, però amb un cert toc obsessiu, i amb un to bastant bèlic. Dir, com fa Hesbol·là, que només resisteixen contra els atacs de l’enemic israelià em sembla bastant curiós. Però el problema és que el què per a uns és atac per als altres és defensa, i vice-versa, amb la qual cosa és difícil trobar la manera de trencar (que no tancar) el cercle.

Així doncs, la defensa queda en mans del poble, de l’Estat, d’Hesbol·là i de qui s’hi vulgui apuntar. Ara bé, què passa si algú considera que l’enemic del Líban (del seu Líban) no és Israel, o no només Israel? Pot decidir utilitzar les armes que vulgui per a atacar-lo o per a defensar-se’n? I a més, qui (com, quan…) podrà decidir que s’ha de canviar això? Hesbol·là ja ha dt que ni parlar-ne del tema de la resistència, que està obert a parlar de tot, però que ni parlar-ne. Els altres, si pensen que potser se n’hauria de parlar són etiquetats com aliats d’Israel, dels EEUU i del mateix dimoni, de servir interessos estrangers i facilitar l’ingerència externa… Caldria dir que fan el mateix que els altres, però amb altres amics, però això ja és una altra història.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: