Israel – Líban: aprendre a conviure


Frontera entre Israel i el Liban

Frontera entre Israel i el Líban

La convivència amb els veïns no sempre és fàcil. Els exemples són força abundants, ja sigui entre persones individuals o entre comunitats, nacions, països, estats… Les raons d’aquestes dificultats es poden buscar entre diferents arguments, però em sembla que es poden trobar dos elements importants previs a qualsevol altra disucusió: el primer és que els veïns no es trien; el segon és que entre veïns sempre hi ha algun element separador.

A partir d’aquests dos elements, la reacció que es té respecte els veïns depèn de les dues parts interessades. Pot haver-hi molt bona actitud per una de les parts, però si l’altra no té el mateix plantejament dificilment podrà haver-hi una bona relació. Un cop tinc un veí determinat, puc acceptar-lo tal com és, amb les diferències i els defectes que pugui tenir, o puc ignorar-lo, o puc criticar-lo, o fins i tot atacar-lo. A més, l’element separador pot veure’s com a tal, o com a tal o com a element diferenciador (el matís és important). Ser diferent no vol dir estar separats, i les diferències no tenen perquè separar-me dels altres.

En el cas que ens interessa, en la relació entre Israel i el Líban (i podríem afegir-hi la majoria dels països àrabs) es poden aplicar els mateixos elements: no s’han escollit com a veïns, ja que els dos tenen una història mil·lenària on sovint s’han vist barrejats; i hi ha un element diferenciador més o menys clar: la llengua, la cultura, la història… El futur que té per davant cadascun dels dos països està relacionat de manera directa amb el de l’altre, i plantejar la relació basat en l’enfrontament em sembla un error evident. El problema és que per canviar aquesta posició cal canviar moltes coses, ignorar-ne d’altres i perdonar la resta. Cal conèixer el veí i cal respectar-lo si no es vol estar en un conflicte permanent. Si a més es vol tenir una bona relació hi ha més passos que cal realitzar.

En el Líban s’està parlant molt de la resistència com un element essencial del país. Sense entrar a jutjar l’actitud de l’estat d’Israel respecte el Líban, centrant-me només en l’actitud d’aquest, em sembla un error. És evident que tot país ha de preveure la reacció en cas de problemes amb el veí, però plantejar-ho com  element creador d’identitat em sembla, sincerament, empobridor de la realitat del país…

One Response to Israel – Líban: aprendre a conviure

  1. Lali ha dit:

    Ai, això dels veïns sempre és complicat, oi? I sinó que ens ho diguin a nosatres els catalans!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: