És exòtic el Líban?


El Liban

El Líban

Ahir em feia un comentari l’Alex, on preguntava si, a ulls occidentals el Líban és un país exòtic. Parlar de l’exoticitat del Líban no és massa fàcil, però m0ha semblat interessant la pregunta. Com sempre, quan no saps massa bé què respondre, cal començar amb un depèn.

Geogràficament no em sembla especialment exòtic. De fet, una de les coses de les que sovint presumeixen és que pots esquiar i nedar al mar el mateix dia, tot i que jo prefereixo explicar-ho que pots esquiar en màniga curta. Però no és, encara que no els agradi gaire que ho diguis, que no és l’únic lloc del món…

Però en el què sí és exòtic és en la gent del país. En la barreja que hi trobes. Per una raó important: la barreja forma part essencial de la identitat del Líban com a estat (o com a mínim això és el què s’intenta). Estan molt orgullosos de les 18 comunitats contemplades per la constitució, i més si es té en compte el tamany del país (10.452 km quadrats, en una expressió coneguda de l’antic president Bachir Gemayel…).

Abans d’arribar al Líban mai havia sapigut ben bé qui eren els maronites, ni els caldeus, ni els alauites, i si m’apures, els xiïtes o els sunnites. Hi ha tot tipus de cristians, de musulmans, a més dels immigrants més recents que han portat altres cultures. Tot això barrejat amb unes influències culturals angleses i franceses molt fortes, i amb una presència americana molt destacada (tant en sentit positiu com en negatiu).

El Líban és difícil d’imaginar-se’l. El Líban s’ha de veure, i segurament s’ha de viure per poder fer-se’n una idea. És, a gran escala, el què passa amb les països o nacions o com vulgueu dir-ne que es troben dins d’un estat. Per entendre la diferència cal viure-hi. Doncs aquí passa el mateix, però a l’engròs.

Si a això hi afegeixes una tendència mil·lenària al conflicte, tindràs una bona aproximació al Líban (tenint en compte que la gent que no està per prendre el kalashnikov el què fa és parlar constantment de política…

One Response to És exòtic el Líban?

  1. Alex ha dit:

    Ferran, gràcies per la resposta. Em faig carrec de la barreja del lloc, de la multiculturalitat de la gent i del pes de l’historia.

    Una abraçada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: