Un espectacle macabre


Tothom ha pogut veure l’espectacle que ha envoltat aquest peculiar intercanvi de presos, i com Hesbol·là no ha deixat passar l’ocasió per humillar un altre cop a Israel.Alguns diuen que amb l’acte d’ahir es tanca una etapa, però costa imaginar un israelita content amb la manera de fer les coses d’Hesbol·là, i la complicitat del Líban com Estat.

Ja n’he parlat altres vegades, però em sembla que no és aquest el camí per arribar a una solució al problema. És més, em sembla que és la manera de no arribar a la solució. Sembla com si el què s’està buscant és trobar raons per escalfar l’ambient. O potser sóc jo qui ho veu així. El fet és que trobo a faltar veus libaneses que es declarin de manera clara en contra d’aquesta actitud continua contra Israel, no per negar l’evidència, sinó per aconseguir arribar més lluny.

Mentre el Primer ministre afirma que el Líban serà l’últim país que negociï amb Israel, i el President diu tres-quarts del mateix, Hesbol·là es permet negociar sense problemes l’intercanvi de presos i cadàvers amb l’Estat veí, apropiant-se del rol de l’Estat, i donant la raó, de passada, a qui pensa que Israel va atacar Hesbol·là, i no el Líban.

Egipte, Síria, Jordània han estat capaços de negociar amb Israel. Hesbol·là també. I el Líban, per què no? Seria la manera de mostrar les bones intencions, fins i tot abans que Israel compleixi la seva part dels acords (retirada de la zona ocupada, interrupció de les violacions de l’espai aeri libanès…). Però aquí sembla que negar que Israel és l’enemic és la cosa més greu que pots fer…

13 Responses to Un espectacle macabre

 1. Àlex ha dit:

  Ho vaig veure a les notícies i em va sobtar molt aquests macàbres intercanvis. Com sempre no vaig acabar d’entendre-ho…

 2. Calín Semaan ha dit:

  Crec que ni ells mateixos ho entenen, però desprès de 20 anys de querra cívil i 10 anys més d’atemptats sagnants la població està molt resignada i acostumada a aquesta situació. El que per a nosaltres és una cosa escanadalosa per a ells ja és habitual. No els disculpo però hauriem d’haver viscut al Líban durant tot aquest temps per entendre una mica la situació. Tot plegat és molt enrrabassat, jo he arribat a la conclusió de què el que volen és tirara endavant com sigui, sense mirar al veí que fa o deixa de fer i no buscar gaire merder ja que històricament qualsevol excusa ha estat bona per encendre la metxa i “sant tornemi”, que no ha estat res.
  Shuai, shuai ( a poc a poc) a veure com evoluciona tot plegat.

 3. ferrancanet ha dit:

  Em sembla molt adient el comentari de la Calín. És difícil entendre (no parlo d’acceptar!) si no s’han viscut els últims 30 anys al Líban. El què a vegades em sap greu és que trobo a faltar intents per canviar la manera de veure les coses (tenint en compte la dificultat que hi ha, i la complexitat de la situació…).

 4. M.P. ha dit:

  Els comentaris de la Calin sempre són molt valuosos. Ajuden a entendre comportaments que per a nosaltres poden semblar estranys, però que els que tenen arrels al país hi poden trobar una possible explicació…

  Segurament per a molts que arribin a Catalunya els pot semblar estranya també aquesta dificultat d’entendres en segons en quines coses Catalunya i España…I aquí és tot molt més simple que allà, que hi ha tantes comunitats a l’interior i tants veins a l’exterior…

 5. M.P. ha dit:

  M’oblidava una cosa per la Calín: l’expressió “shuai,shuai”. D’on ve? El meu pare, quan algú s’exaltava una mica i volia demanar calma, feia servir una expressió que sonava així, i que mai havia vist escrita. En saps l’origen?

  M.P.

 6. Hiram de Byblos ha dit:

  Bonjour !

  J’ai maintenant pris l’habitude de consulter vos chroniques, que je trouve fort interessantes.

  Contrairement à vous, je pense que l’échange, qui vient d’être mené, est une bonne chose ; ça permet de supprimer une source de tensions entre Israël et le Liban : maintenant que tous les prisonniers libanais en Israël ont été libérés, il suffirait que la question des fermes de Chebaa soit résolue, pour qu’il n’y ait plus aucune raison que des négociations de paix israelo-libanaises soient lancées.

  Quant à la question de Samir Kantar, tout le monde semble oublier que 4 autres citoyens libanais ont été libérés, et je suis très content pour eux tous.

  En ce qui concerne Samir Kantar très spécifiquement, je suis heureux qu’il ait été libéré pour la seule raison qu’il est libanais (bien que d’origine palestinienne), et qu’il était détenu dans une prison étrangère.

  Il s’agit d’un concitoyen, et quoi qu’il ait fait, notre devoir est de le défendre, et de lui assurer un retour sur la terre qui l’a vu naître.
  Je pense que vous auriez vous-même porté assistance à un concitoyen espagnol, emprisonné en Argentine par exemple.

  Pour maintenant en revenir à ce qu’il a fait, il ne faut pas oublier que les accusations qui sont portées contre lui viennent d’Israël, et que le Liban et Israël sont officiellement en guerre. Il y a donc, en arrière-plan, une guerre psychologique menée entre les deux états pour s’attirer une sympathie internationale.
  Les Libanais ne peuvent donc pas adhérer à la thèse israelienne qui prétendrait qu’il aurait lâchement massacré la petite fille, et rejeter la position de Samir Kantar qui affirmerait qu’il n’était pas à l’origine de la mort de cette fille, mais plutôt les balles tirées par les Israéliens pendant qu’il s’échappait.

  Cette guerre a déjà eu lieu il y a quelques années, avec les images d’un enfant palestinien mourant dans les bras de son père. A l’époque, quand ces images avaient fait basculé l’opinion internationale très nettement en faveur des Palestiniens, les Israéliens ont alors prétendu que le garçon avait été tué par des Palestiniens, afin de présenter l’affaire aux yeux du monde comme un signe de la cruauté israelienne.

  Tout cela pour conclure, qu’aussi bien dans l’affaire du garçon palestinien que dans celle de la fille israelienne, on ne peut rien conclure tant que les rapporteurs ne sont pas des observateurs internationaux impartiaux.
  Lorsqu’il s’agit de Libanais, d’Israeliens, ou de Palestiniens, ils chercheront toujours à présenter les faits à leur avantage.

  Ainsi, en tant que concitoyen libanais, je suis satisfait du retour de Samir Kantar au Liban. Cependant, je regrette qu’il ait été accueilli comme un héros par les politiciens libanais, et non comme un simple Libanais.
  On sait que cet homme n’est pas un Saint : même si on ne peut rien déduire quant à l’affaire de la petite fille, on sait par contre qu’il a avoué avoir tué son père (avant d’être emprisonné, ou éventuellement torturé), qui est un civil. J’aurais donc préféré qu’une surveillance judiciaire discrète s’exerce autour de sa personne, car ce type pourrait très bien récidiver au Liban.
  Les honneurs aurait dû revenir aux 4 autres Libanais, qui eux, ont réellement lutté pour le Liban en 2006.

  Très cordialement,

  Hiram

 7. ferrancanet ha dit:

  Hiram, roi de Byblos,

  je suis totalment d’accord avec toi. Le problème n’est pas l’interchange de prisoniers, si non la façon que Hezbollah a élu pour le faire. Et, efectivement, on ne peux pas savoir qui a la raison en concernant l’affaire Samir Kantar.

  J’espère qu’il arrivera le jour où Israel et le liban soient capables de négocier une paix réel qui sera pour le profit de tous.

  Et merci pour le commentaire sur les chroniques!

  À bientot!

 8. Calín Semaan ha dit:

  M.P. l’expressió “shuai shuai” la fa servir molt el meu pare quan em vol dir que faci les coses més calmadament, o bé més a poc a poc, o simplement més suaument, al Líban la fan servir molt. De totes maners no crec que ho hagi escrit bé ja que el libanès jo el transcric tal com el sento. En Ferran igual ens ho pot confirmar.
  P.S. Estic amb el diccionrai al costat per tal de llegir-me el comentari de l’Hiram, sembla molt interessant.

 9. M.P. ha dit:

  Calin:

  Em fa molta gràcia que el meu pare, català de Manresa, i el teu pare, libanès, facin servir la mateixa expressió -que jo tampoc sé com s’haria d’escriure perquè només la conec del llenguatge oral- amb idèntic sentit!! Seguiré investigant l’origen. Algú m’ha dit que potser és xinès…

 10. Curiós ha dit:

  Hiram:
  J’espère. moi ausssí, qu’il arrivera le jour où Israel et le Liban soient capables de négocier une paix réel qui sera pour le profit de tous. Et il faut travailler, tout le monde, parce que la paix soie une realité. Tout est possible. Mais il faut un Mandela, un L. King, un Adenauer… Et savoir oublier et savoir pardonner …. Merci pour votres commentaires trés interessants..

 11. Hiram de Byblos ha dit:

  @ Ferran Cannet et Curios

  Effectivement, beaucoup de Libanais espèrent au moins un traité, qui permettra la fin des hostilités, et qui garantira que les territoires libanais et israélien pourront vivre sans craindre l’explosion d’une bombe.

  Entre-temps, nous, les Libanais, nous ne pouvons qu’être reconnaissants envers les Espagnols (avec qui nous partageons énormément de choses, et en premier lieu certaines origines phéniciennes), qui font un travail pour la paix formidable au Sud, et qui comptent parmi les nations les plus engagées en faveur du Liban.

 12. ferrancanet ha dit:

  Yahla!

  Il faut chercher un leader pour conduire le Liban à la paix… Quelque volontaire?

 13. monica ha dit:

  Bon dia des de Tripoli,
  Des de fa una setmana que estic intentant assimilar el Liban i he de reconeixer que s’em fa dificil. Soc la Monica i vaig escriure fa uns parell de mesos, mes o meys, preguntant si era prudent venir a estudiar arab aaquest estiu. Doncs ja soc a Tripoli i m’estare al Liban fins a mitjans d’agost. He seguit el teu blog amb atencio i he trobat articles que m’han semblat absolutament interessants. M’agradria molt poder fer un cafe i comentar algunes coses personalment, si es posible. Salam.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: