La història en directe


Fa dies que li dono voltes a aquesta fotografia, que ja havia deixat a picasa sense retallar-la. No m’atrevia a escriure res aprofitant la imatge per por a oferir una impressió del país diferent a la real, però avui ja no he aguantat més.

El Líban NO ÉS el què es pot pensar veient aquesta imatge. O potser seria millor dir que el Líban no és NOMÉS el què es pot pensar veient això. De fet, negar que hi ha tot un món antic dins del Líban és negar una part important de la realitat libanesa. Un món antic i sovint pobre, molt pobre.

El cotxe de la fotografia segurament ha vist molta història. Segurament havia tingut els seus moments de glòria a Alemanya, o Suïssa, o ves a saber on. Fins i tot podria ser que hagués començat a ser útil directament en aquest país. Però d’això ja fa molt temps. És habitual veure cotxes que porten els típics adhesius amb les lletres per identificar l’estat al què pertanyen(ien): D i CH són les més freqüents per aquí; i no signifiquen precisament, encara que algú pogués pensar-ho, que els propietaris són Drusos o Chiïtes…

Al Líban la història no està en els museus, de la mateixa manera que els llibres no estan a les biblioteques, ni els morts en cementiris totalment aïllats de la resta de la ciutat. Tampoc les vaques (ho deia fa uns dies) estan en granges… Fins i tot, els cotxes no s’aparquen en els aparcaments! (Aquestes darreres afirmacions són “una mica” exagerades, però per al turista occidental es pot entendre així al començament)

Aquí encara es pot respirar l’ambient que hi hauria a Europa abans de les imposicions de la llei i la racionalitat napoleònica i de la sèrie d’il·luminats que han anat passant després. Però quan intento a lloar aquestes coses del Líban, la majoria dels libanesos que m’escolten pacientment no entenen el què vull dir, i es lamenten dels mals del seu país. Aquí les parets parlen sense necessitat que ningú hi faci cap graffiti, perquè hi pots trobar les restes dels diferents conflictes o les plantes i arbres que hi han crescut durant anys. Aquí els cotxes (uns quants) parlen de l’economia d’una part del país, que ha d’arreglar les coses sense mitjans, sense peces originals, sense ITV ni històries…

4 Responses to La història en directe

 1. Curiós ha dit:

  M’ha agradat molt aquesta descripció del Líban!!

  Aquí (allà per tu) tot està tant reglamentat, i l’Estat es vol ficar tan en tot que la burocràcia no ens deixa viure…

  A la Boqueria hi ha una parada d’insectes (per menjar, s’enten). Doncs ara té problemes, perquè algú ha descobert que la venda d’insectes…no està regulada…

  una certa dosi d’anarquia ( o potser milor una mica més de llibertat)
  és molt saludable…

  Si la història no està al Museu ni els llibres tancats a les biblioteques vol dir que és un país viu!

 2. Calín Semaan ha dit:

  Bones Ferran, realment ho has clavat!
  El primer any que vaig viatjar a Beirut ho vaig trobar tal com si a Barcelona l’any 75 s’hagés aturat el temps i hagés tornat a començar l’any 2000. Per un europeu el canvi és brutal i tens la sensació de viure amb molt poc i tenir la llibertat al mateix temps de no tenir cap mena d’obligació. El cotxte que tenia el meu avi no l’hauria trobat aquí ni als museus, en canvi fa dos estius als supermercats “Charcuterie Aoun” sortejaven Hamers d’entre els clients.

  Realment és pura paradoxa

  Una abraçada!

 3. MA ha dit:

  Ei, Calín! No m’havia adonat que enllaçaves amb els teus àlbums de Flickr! Molt maques les fotos dels anys 70… i el poble del teu pare.

  D’això… Ens regalareu una terrina de foie a la família Canet? 😉

 4. Calín Semaan ha dit:

  Això quan arranquem aquest cursos, s’està retrassant tot molt, per sort massa feian. Però ja hi podeu comptar quan ens posem en marxa!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: