La informació al Líban


Ahir vaig poder estar amb un periodista que treballa a la televisió de la família Hariri (FutureTV). És fàcil imaginar-se la quantitat de coses que pot explicar un periodista que treballa aquí. Algunes són transmisibles sense problemes; d’altres les deixaré caure com idees en altres posts per evitar sorpreses. Del què va dir, el més destacable en relació a la professió, és el grau de corrupció existent entre els periodistes, conseqüència directe del grau de corrupció en la política; l’absència de mitjans independents (tots tenen el corresponent grup polític que els controla o els observa.

Pel què fa referència a l’actualitat del país, va deixar anar algunes teories/opinions força interessants, i pel què es veu bastant elaborades, com per exemple la idea del federalisme com a solució menys dolenta a les diferències existents al Líban, o l’existència d’armes i la possibilitat de comprar-ne de manera senzilla gràcies a tres canals: les que vénen d’Irak passant per Síria, les que vénen pels camps de palestins i les que queden encara disponibles a casa de molta gent des de l’època de la guerra civil.

Sobre la possibilitat que aparegui un nou partit polític cristià (en el sentit libanès, és a dir, de comunitat…) opinava que era un mal moment degut a la situació econòmica… I què té a veure una cosa amb l’altra? Doncs un exemple: si vols dedicar-te a la política no pots tenir dues feines, fet bastant habitual entre la gent jove libanesa (candidats a promoure nous partits…); i l’experiència d’aquest periodista és que després d’un any de treball en una plataforma d’estudis (digues-li com vulguis…) en vistes a fer un partit, dels 24 que havien començat, 10 van marxar a l’estranger a treballar…

Va parlar de moltes més coses, evidentment: la censura, l’acord de Qatar, els polítics actuals, el nou predident Suleiman, Hesbol·là… Però algunes no són publicables, o com a mínim, no d’aquesta manera, sinó en forma de rumor sense que quedi clar d’on ve la informació. En aquest món mai se sap qui pot arribar a llegir-te : )

Sempre és interessant conèixer a gent que té coses a dir, però si a més les ha pensades abans, millor!

2 Responses to La informació al Líban

 1. Curiós ha dit:

  Molt interessant el post d’avui.

  I la idea del federalisme.

  Val la pena llegir els posts de Ramon Boixet explicant el federalisme a Suissa.

  Però si el Líban s’assembla una mica a casa nostra, el federalisme serà una utopia.

  Però estaria bé, segurament. Potser el problema és l’afany d’uns de “manar” sobre els altres.

 2. MA ha dit:

  Felicitats per demà! És sant Ferran…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: