Què passarà al Líban?


Aquests dos darrers dies la situació s’ha refredat. Ahir no hi va haver cap incident (remarcable), l’exèrcit ha pres el control del país i ha anunciat que impedirà la presència d’elemnts armats al carrer. Això seria el titular… però la realitat varia una mica, ja que el què no diu és que l’aeroport continua tancat, la frontera oriental amb Síria també, torna a haver-hi connexió amb Xipre per mar per poder marxar del país, alguns estan fent l’agost portant a gent cap a Damasc per sortir del Líban, etc.

La situació no és normal, ni molt menys. Cadascuna de les parts s’ha consolidat en la seva posició després de l’ofensiva d’Hezbollah i els seus aliats. Per aquests es tracta de recuperar la presència política que el govern els ha pres, però la manera que ha utilitzat ha fet descendre de manera alarmant la popularitat que podia tenir. Per als altres es tracta simplement d’un intent de cop d’estat, tot i que la intransigència en alguns temes fa encendre els ànims de l’oposició. I ni un ni l’altre sembla preparat per començar un diàleg seriós. Diàleg potser impossible, ja que cadascú demana el què l’altre no està disposat a donar: les armes (en sentit ampli) d’Hezbollah; el poder del govern.

Algú ha demanat dimissions del govern, noves eleccions, un govern d’unitat… però si els problemes no es resolen abans, de què servirà tot plegat? No és casualitat que no hi hagi president des de fa 5 mesos, que el parlament no s’hagi reunit des de fa …, que hi hagi ministres dimitits (que continuen cobrant)… És l’estat fantasma reflex d’una societat que no s’aguanta per enlloc.

Malgrat tot, pot arribar-se a un acord? Si en algun país és possible, és precisament aquí, on pràcticament tots els polítics han canviat els amics pels enemics, sense cap problema. Però això no resol res, només ho dissimula.

Em pregunten en un dels comentaris si és possible venir a estudiar a Trípoli… Bona pregunta. Per aquest estiu la cosa podria sortir barata econòmicament, però cara en altres aspectes. O no. El problema és si es pot esperar fins l’últim moment per decidir-se. En principi no és el millor moment per venir, però cal esperar les properes setmanes per veure com evoluciona el conflicte.

4 Responses to Què passarà al Líban?

 1. interactividad ha dit:

  “des d’allà” les coses semblen molt enredades. LA serenor amb la que ho expliques transmet molta tranquilitat tot i que veure gent armanda, “tanques”, pistoles… per la televisió fa certa engunia. Ets com una llum d’esperaça que ens demostra com seguir endavant…

  Anims
  Marc

 2. Família Galí Borrell ha dit:

  Ferran, hem pensant molt en tu aquests dies.
  Veig que estàs bé i tal i com ho expliques ens dóna tranquil·litat per tu, ja que des d´aquí ens imaginem el pitjor, així ens ho ensenyen als mitjans de comunicació.
  Ja t’enviarem algun mail
  Joan, Marta. Joan, Pau i Xavi

 3. MA ha dit:

  Ferran, potser caldria que per evitar el desconcert aclarissis a la gent que ets més aviat d’un tarannà patxorra… Vull dir que la tranquil·litat no és només de les circumstàncies sinó també de la genètica, en aquest cas (aclariment per als qui no et coneixen).

 4. ferrancanet ha dit:

  Abandono l’intent de mostrar el què està passant sense dramatismes, després de tanta incredulitat per part d’una part dels lectors : )

  M’ha agradat veure que heu escrit, en pocs dies, companys de l’escola, famílies d’antics alumnes, amics i familiars, i amics d’amics (de gemrans?)… I pel què m’arriba hi ha moltíssima més gnet coneguda que passa per aquí. Realment és genial el què permet internet!

  Al final haurem d’organitzar una trobada de lectors a Beirut!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: