Líban: escenaris possibles


Avui rebia un mail preguntant-me què hi pinten els palestins en tot el què està passant. La història dels palestins al Líban es remunta als anys 50, quan després de la creació de l’estat d’Israel molts palestins van haver de marxar del seu país, i una bona part van anar a parar a diferents punts del Líban, on viuen com a refugiats, sense carta de ciutadania (i per tant sense molts dels drets propis de qualsevol ciutadà). És un problema greu, ja que no són libanesos, però al mateix temps el retorn a Palestina és molt complicat.

Els palestins són en la seva majoria sunnites, com a Aràbia Saudita, per exemple. Fet que els posa, potencialment, enfront d’Hezbollah. De fet, fins ara Hezbollah es dedicava a controlar els voltants d’alguns dels camps de palestins. El problema és que entre els palestins hi ha una divisió (la mateixa que hi ha entre els palestins que encara són a Israel: un grup més radical i un altre en teoria més obert al diàleg, fent una gran reducció…).

Fins ara, els palestins no han aparegut en els problemes d’aquests dies. El mateix es pot dir dels cristians (que també es troben dividits: la major part en el grup pro-governamental, i la resta seguint al general Aoun, al costat d’Hezbollah).

L’evolució dels incidents depèn, en gran mesura, del paper d’aquests dos grups. Si aconsegueixen quedar-se fora del problema encara pot aturar-se. Si els incidents s’escampen, i palestins i cristians hi entren, el problema es converteix en una guerra civil. De fet, els drusos fins ahir havien quedat també al marge, però ja no es pot dir el mateix (la responsabilitat, sembla, cal buscar-la més en la provocació d’Hezbollah que a la iniciativa drusa).

Hi haurà una intervenció estrangera per frenar l’ofensiva d’Hezbollah i assegurar una calma real, o les coses s’aniran desmadran de mica en mica? Hezbollah reduirà el to i la violència de le sseves acccions permetent un diàleg que porti a una situació més normal? S’haurà d’esperar. Però una solució ràpida em sembla que seria una no-solució a mig i llarg termini.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: