“Vaga general” al Líban… en directe!


Fotos (meves) de la vaga general

18’45:
Es parla per primer cop de la possibilitat que el govern declari l’estat d’emergència i un toc de queda… L’última vegada que algú va dir alguna cosa similar va ser quan va plegar l’anterior president, i la idea no va durar ni cinc minuts. Avui, què passaria si es fes un un toc de queda? Em sembla quemolts dels que han sortit al carrer seguiran amb la mateixa intenció; però en aquesta cas l’exèrcit podrà actuar amb un recolzament legal més clar. O no… El què és clar és que jo no hauré d’anar a l’aeroport a buscar a un amic que havia d’arribar avui!

18’00
La cosa es va escalfant en alguns llocs concrets. La carretera que va a l’aeroport, per exemple, està tallada, i sembla que s’hi estan fent més barreres; fins i tot es parla dela possibilitat que membres de l’oposició hi fagin un altre campament com el que hi ha al Centre Ville. Ja es parla de moviment civil per provocar la caiguda del govern (organitzat, el moviment, pels tres partits de l’oposició).
A diferents punts del país hi ha concentracions de seguidors del Hariri per “venjar” l’atac contra una seu del partit.

La nit serà llarga; esperem que demà puguin apagar-se els ànims!

Voldria fer un aclariment (que ja he hagut de fer altres vegades): això no és la guerra. Hi ha zones on es fa vida normal: les escoles obertes, les botigues obertes, la gent al carrer (sense incidents!), etc. És una situació anòmala, la del Líban, però menys perillosa del què pots semblar llegint les notícies. Cal tenir en compte només un consell: no estar on no toca (i és molt fàcil saber on toca, i on no toca estar).

Podeu seguir els incidents a Naharnet, per exemple, per Orange (M. Aoun; traducció automàtica de l’àrab a l’anglès…), o a la cadena d’Hezbollah…. I si voleu imatges en directe: Manar TV (Hezbollah). Galeria de fotos de Tayyar…

15’30:
Ja han aparegut les armes al carrer… Hi ha hagut enfrontaments armats (intercanvis de trets, o com n’hi volgueu dir) a diferents punts, entre membres d’Amal i drusos, entre partidaris de’n Hariri i d’Hezbollah… Han atacata amb granades una seu del partit de’n Hariri… La cosa es va escalfant i va pujant de to (tal i com era perfectament previsible, o potser caldria dir previst!). Aquesta nit (em permeto predir) serà moguda… Però hi ha una bona notícia: per demà està anunciada la pluja! L’última vegada que hi va haver incidents semblants la pluja va servir per parar-los… A veure si aquesta vegada passa el mateix.

12’00:
La manifestació prevista per avui ha estat anul·lada, per evitar més incidents. De tota manera a hores d’ara hi ha problemes a diversos llocs, i l’exèrcit ja ha hagut de disparar a l’aire per evitar més problemes. Sembla, que hi ha hagut alguna detenció de persones armades situades als terrats d’alguna casa…

9’00:
Els incidents han començat des de primera hora del matí, amb carrers tallats, neumàtics cremant, terra descarregada, etc. Es comença a preparar la manifestació d’aquest matí. Us deixo unes quantes fotografies fetes al costat del Centre Ville… Sembla que ja hi ha hagut alguna granada en un dels punts amb problemes. L’aeroport ha cancel·lat 32 vols. Però per la meva zona, la calma és total: sembla un primer dia de l’any qualsevol

6-6-08:
*** Demà tenim vaga un altre cop. En altres països no passaria de ser un dia per poder anar a la platja o alguna cosa similar. Aquí el panorama canvia una mica, per la senzilla raó (com he explicat recentment) que els ànims estan una mica escalfats. Si llegeixes les declaracions dels diferents líders no fan pensar en coses massa positives (és cert que això és habitual, però ara i aquí potser més encara).

Amb incidents armats cada nit, amb explosions més o menys controlades, amb acusacions de planificacions i execucions d’atemptats… amb tot això una vaga pot ser font de problemes seriosos. I l’augment del salari mínim en uns100€ no ha semblat suficient a l’oposició (em sembla que aquí podem estalviar-nos parlar de sindicats, quan ja se sap que no passen de ser instruments dels partits!)

Resumint, un bon dia per no moure’s massa, o per moure’s pels llocs on segurament no passarà res (que n’hi ha molts!!)

2 Responses to “Vaga general” al Líban… en directe!

 1. M. ha dit:

  He entrat a free counter. és curiós

  he vist que a la categoria de pàgines personals (o personals general. o no sé com en diu) del Líban, ets la pàgina número 3 de mil…Està bé, no?

  A veure si arribes a la 1.

  Que no sigui especialment dur el dia d’avui.

  M.

 2. Curiós ha dit:

  Com ha acabat el dia?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: