De guerres i política, o per què no s’entén la gent.


Walid JoumblatQuan vivia a Catalunya sovint em semblava que ens passàvem l’estona mirant-nos el melic. Segurament no érem els millors en res, però si els segons en tot… Música? Pau Casals, Montserrat Caballé, Josep Carreras… Pintura? Joan Miró, Salvador Dalí… País? Ho tenim tot, i a poca estona… I no cal dir res dels esports… (i menys avui!)

 

Geagea, Gemayel i HaririAquesta sensació de potència col·lectiva porta, indubtablement, a un pensament de certa superioritat, més o menys reconeguda. A què ve tot això, i quina relació té amb el títol? Doncs molt senzill: aquí, com a molts altres llocs, passa una cosa similar. I les glòries nacionals, que en tot cas haurien de ser motiu d’alegria col·lectiva, passen a ser sovint bandera utilitzada per alguna part que pretén treure’n profit partidista. I el què era motiu d’unitat passa a ser motiu de discòrdia.

Michel AounAl Líban aquest problema passa amb els polítics. Cadascun d’ells és considerat pels seus partidaris autèntics herois de la guerra, quan no fills de màrtirs del país. I (aquí tenim el problema) el que per uns és heroi de guerra (civil) per d’altres sempre serà l’enemic. Per això és difícil que els polítics d’aquí s’entenguin. De fet el què sembla impossible és que ni tan sols arribin a parlar de veritat. Cadascú té el seu discurs, els seus interessos, i insisteixen una vagada i una altra sense parar-se a escoltar als demés.

NasrallahEl cas paradigmàtic d’aquí: els altres demanen A? Jo cedeixo i dono B. Els altres demanen B? Jo cedeixo i dono C… i així tantes vegades com calgui. De qui és la culpa de la falta d’acord? Dels altres, que sempre posen noves condicions, que mai cedeixen en les seves exigències malgrat el meu esforç per arribar a un acord. Genial!

4 Responses to De guerres i política, o per què no s’entén la gent.

 1. albert ha dit:

  Un article molt didàctic i entenedor del que passa en el Líban en àmbit polític.
  deuuuuuuuuuu!!!

 2. Àlex ha dit:

  D’això se’n diu resumir i simplificar una situació política!

 3. ferrancanet ha dit:

  Però que consti que, com tota simplificació, és una reducció… Però em sembla que pot aclarir una mica la cosa…

 4. M.P. ha dit:

  La veritat, i reconec que és un comenrari molt subjectiu, em sembla que no em podria refiar de cap d’aquests senyors….No m’inspiren confiànça!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: