Necessitem idees… i accions!


 Després de Sant Jordi, podem seguir parlant una mica de cultura (encara que només sigui per una vegada). Voldria parlar-vos de la feina que s’està fent amb joves libanesos per tal d’ampliar una mica els horitzons i potenciar les ganes de col·laborar en la millora de la situació del país.

Un dels principals problemes al Líban (conseqüència d’altres problemes anteriors) és l’emigració. Moltes de les persones que poden escollir entre quedar-se o anar-se’n escullen marxar per buscar possibilitats més segures. Per exemple, dels que surten a la foto, n’hi ha 4 que marxaran (ja ho tenen previst) i d’altres que segurament prendrant el mateix camí.

Per això s’estan fent conferències (amb un format més proper a la tertúlia de després d’un bon àpat que a les lliçons magistrals) on es convida a professionals de diferents àmbits que presenten les seves experiències, i responen a les preguntes de la gent. A la fotografia, el convidat era un diplomàtic que va acabar parlant (curiós, no?) de la situació política del Líban, malgrat que havia expressat el desig de parlar d’altres coses!!

Ja hi ha previstes sessions musicals, sobre economia, política, cultura i tot el què calgui per intentar fer veure la necessitat d’implicar-se en primera persona en la creació de les condicions necessàries per solucionar els problemes que hi ha en el país.

6 Responses to Necessitem idees… i accions!

 1. Ramon Boixet ha dit:

  Cap país ha solucionat els seus problemes facilitant o inclús forçant l’emigració del jovent. Per altre banda, viure sense un mínim d’esperança de millorar la situació personal i familiar és desesperant i s’ha d’entendre la fugida a altres llocs que (ai!) gairebé mai poden donar tot el que l’emigrant somiava.

  Molt lloable la feina de motivar el quedar-se al país ja que és segurament la millor manera de treballar per el futur individual i col•lectiu. Endavant!

 2. Canyardo ha dit:

  Si voleu trobar un cas, probablement excepcional, d’emigració del Líban a Amèrica podeu entrar al lloc web: http://www.carlosslim.com
  Es tracta de la segona persona més rica del món, segons la revista Forbes.

 3. ferrancanet ha dit:

  Els números relatius a l’emigració i la immigració al Líban són realment sorprenents, o preocupants. Els motius han estat molt diferents des de fa segles, però sovint s’hi troba un ambient bèlic i de persecucions (durant l’ocupació otomana, les dues guerres mundials, la guerra civil, i fins i tot actualment, per la incertesa i la inseguretat permanent).

  I el cas del Carlos Slim, que, encara que només sigui per raons estadístiques, em sembla evidentment excepcional, és l’exemple més destacat de centenars de milers de libanesos que han aconseguit construir-se una vida amb unes millors condicions que la que haurien tingut quedant-se aquí… però facilitant que el país d’origen s’enfonsés en la situació actual.

 4. M.P. ha dit:

  Parlant d’anar o quedar-se…

  Per raons diverses -entre elles l’estudi de l’origen de la nostra família- sabem moltes coses de la població de Calaf, a l’Alta Anoia. Va haver-hi una època en que es trobaven calafins arreu de la península, i més tard bastants varen marxar cap a Amèrica, sempre amb feines relacionades amb el comerç, potser com els fenicis. Es parla de la diàspora calafina. Durant aquesta època, segles XVII-XVIII, Calaf era una població pròspera i rica. Hi havia una gran xarxa de calafins que anven, venien, es relacionaven, s’enriquien ells i la població… Això es va acabar entre d’altres coses a causa d’una guerra: la Guerra del Francès o de la Independència, ara fa doscents anys. Les millors cases de Calaf van arruinar-se. Durant el segle XIX els calafins més inquiets varen abandonar la seva vila i varen marxar per quedar-se definitivament a les ciutats: Manresa, Barcelona, Igualada, Tarragona… Alguns deixaren el comerç i es passaren a la industria llavors naixent. Calaf va perdre importància com a població.

  Ara a Calaf també hi ha arribat la immigració. S’hi pot trobar gent de l’Est d’Europa, del Magrib i del’Àfrica Subsahariana…. Sembla que està recobrant nova vida…S’hi instalent noves empreses….

  Emigració, immigració…

  El problema, segurament, és quan les guerres no s’acaben d’acabar mai…

 5. josep ha dit:

  L’emigracio sobre tot dels mes preparats es un problema real al Liban els paisos del golf, KSA, Egipte estan plens d’expats libanesos. A mes a mes dels US i Canada. La inmigracio no afecta nomes a al generacio actual, molts de la generacio anterior tambe ho van fer quan la guerra del 1975-82.

 6. ferrancanet ha dit:

  El fenomen de les migracions és tan antic com l’humanitat (de fet formava part del sistema de vida durant molts segles, ja que el nomadisme no és res més que una versió anterior als processos actuals). Però la qüestió no és tant el fenomen sinó les causes, si aquestes són evitables o no. I en el cas del Líban, les causes actuals, “són” evitables si tothom (i parlo especialment dels libanesos) s’hi posés… Per això fa més llàstima!

  Veig que el tema de les migracions ha despertat les ganes d’escriure a la gent. És bo saber-ho!

  Quan tingui temps (perquè per parlar bé sobre aquest tema cal tenir temps) parlaré de l’opinió que tenen els cristians d’aquí de la situació actual a Europa…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: