Una aproximació a Hezbollah (Hesbol·là)


Buscant tema per avui m’he topat amb Hezbollah, el “Partit de Déu”. Una realitat difícil de conèixer, de comprendre i d’explicar. Vist des d’allà pot semblar un grup que lluita per la llibertat d’un poble oprimit, com un cosí que comparteix desgràcies i que amb coratge i valentia persegueix el somni de la llibertat (…). Bé, doncs… si, i no.

Hezbollah és un dels partits polítics xiïtes que hi ha al Líban, però amb una milícia que prové de l’època de la guerra civil libanesa (1975-1990), i que a hores d’ara es justifica com a resistència contra l’enemic Israel. Aquest llenguatge és el que sovint s’escolta quan parles amb gent d’aquí, però comença a ser habitual que la gent es pregunti per què, si Egipte i Jordània han fet la pau amb Israel, el Líban no pot fer el mateix.

És cert que hi ha el problema de la implantació dels palestins que van haver de marxar de casa seva fa més de 50 anys, però això no justifica una vida en conflicte armat constant.

Per altra banda, la imatge que es percep aquí d’Hezbollah és bastant diferent. Són defensors de les seves idees, que no tenen res a veure ni amb la llibertat ni amb la modernitat (o com a mínim com s’entenen a occident).  Els territoris controlats per Hezbollah estan controlats realment, fins el punt que en qualsevol moment et poden aturar per demanar-te qui ets, què fas, a qui coneixes…

Però encara n’hi ha més: fa dos dies la notícia era que una centena de membres d’Hezbollah havien alliberat a dos barbuts (això deia la premsa) que les forces de seguretat interiors (controlades per sunnites, per si interessa saber-ho) havien detingut per no portar els papers. Avui la notícia és que Hezbollah ha detingut un policia que intentava controlar unes obres il·legals…

5 Responses to Una aproximació a Hezbollah (Hesbol·là)

 1. M.P. ha dit:

  D’això que dius de com actuen, en Jaume en podria dir alguna cosa:

  Va entrar en territori Hezbollah i un grup de nois li van preguntar què feia amb la càmera de fotos…etc. Però ja saps com és en Jaume. Va acabar fumant amb ells… A veure si ens ho explica.

  La foto des nens armats – al menys semblen molt joves- impressiona

 2. josep ha dit:

  La meva xicota es libanesa (maronita). Havia pensat an anar al Liban (30k al nord de Beirut) aquest estiu. Es segur? O acabare sortint a les noticies?

 3. ferrancanet ha dit:

  Hola Josep,

  La meva resposta immediata és que no hi ha cap problema. Ara per ara és segur, i més, al Nord de Beirut. Durant l’estiu no té perquè ser menys segur, si no canvien les coses. Però, aquí sempre cal tenir un “però” preparat… Cal recordar que els darrers estius han estat més aviat moguts per aquestes terres (2005 i 2006)… O sigui que sí, per ara ; )

 4. josep ha dit:

  Ei, Ferran,
  gracies, No se si m’acabo de decidir, potser millor que vingui ella Munich.
  Seguire el teu bloc.
  Salut!

 5. ferrancanet ha dit:

  Home, tampoc voldria desanimar-te! El meu germà ha estat aquí fa un mes, i els meus pares espero que vinguin durant l’estiu… simplement, que no hi ha la mateixa probabilitat de tranquil·litat que en altres indrets!

  I si encara no ho coneixes, val molt la pena!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: