Oh benvinguts! Passeu, passeu!


El Líban ha estat des de sempre una terra d’acollida. Ja sigui perquè molta gent ha vingut a buscar noves oportunitats, ja perquè molts han vingut per apropiar-se del país, en vista de controlar la zona del pròxim orient.

Tot això ha provocat que en l’actualitat la cultura libanesa, la societat libanesa, sigui una barreja de cultures realment impressionant. Entre els últims a arribar, un dels grups que més ha influït en la història recent del país és el dels palestins. Actualment es calcula que hi ha centenars de milers de palestins que viuen al Líban en qualitat de desplaçats, vivint en camps sota una autoritat pròpia (independent de l’autoritat libanesa).

És gent que ha arribat al país després dels conflictes (mil·lenaris!) que hi ha hagut a Israel durant el segle XX, i que, per acords entre els països àrabs, han anat a parar, en gran part, a Jordània i al Líban. Tenen una categoria civil difícil, sense molts dels drets bàsics (per exemple no tenen, en general, permís de treball). I, voluntària o involuntàriament, han estat al mig de molts dels conflictes que hi ha hagut al país en els últims anys.

El què sembla clar és que si no s’afronta el problema palestí difícilment s’arreglaran els altres problemes de la zona. Cal tenir en compte, també, que fa poc més d’un anys hi va haver un conflicte (podríem parlar d’una guerra) entre l’exèrcit libanès i terroristes d’Al Qaeda en un dels camps de refugiats palestins situat als voltants de Trípoli (la libanesa!)

La fotografia és d’un camp a la Bekaa, prop de Baalbek, on es poden trobar també campaments semblants de gitanos, de beduïns… Barrejats entre els sirians, els palestins, els egipcis, sudanesos, gent de països asiàtics… Com deia el Jaume Sisa: passeu, passeu, de les tristors en farem fum…!

One Response to Oh benvinguts! Passeu, passeu!

  1. MA ha dit:

    Per cert, a la web de corresponsals de Regió7 la foto que hi surt és la del Jaume! Home, ell és més “cool”, però no sé…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: