Els maronites… catòlics orientals


Abans de venir al líban sabia que hi havia àrabs cristians, o cristians àrabs. Però fins que no he arribat aquí no m’he fet la idea del què això significa. La cultura del Líban és una barreja entre elements àrabs, occidentals (herència dels anglesos, francesos i americans) i de molts altres racons del món (Turquia, Armènia…). Però en general es pot dir que és un país àrab. La diferència és que aquí la cultura àrab està sovint deslligada de la religió musulmana.

De tota manera, els orígens dels maronites cal buscar-los entre els ciríacs, anterior a la dominació àrab. Per això alguns maronites t’expliquen que no són àrabs (en l’origen).

La convivència entre cultures i entre religions és al Líban un fet, però això no significa que no hi hagi problemes (com es pot comprovar!). Sovint la gent t’explica que no tenen cap problema amb els de les altres religions (i és gent amb amics d’altres creències) però al mateix temps afegeixen que són diferents, i que no es comporten de la mateixa manera.

Per a mi va ser sorprenent escoltar música àrab acompanyada per cants de la gent que hi havia en un bar del port de Tir, i veure que el local estava ple d’imatges de sants i de la Verge. I és que els cristians, a Tir, són els pescadors de la ciutat.

Una altra cosa sorprenent, veure musulmans al santuari de la Mare de Déu de Harissa, la patrona del Líban, o veure imatges dels sants libanesos en locals de persones de religió musulmana…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: