El Líban i Catalunya…


Ahir la M. Pilar (cioè: la meva mare!) preguntava si hi ha (al meu parer) algun punt de contacte entre el Líban i Catalunya…. No m’agrada que em facin aquesta pregunta, perquè implica parlar de dues realitats complicades, i per si no fos suficient, comparar-les. Però intentaré donar algunes pistes, i que cadascú decideixi pel seu comptes.

Superfície del Líban: 10.452 km2
Superfícies de Catalunya: 32.114 km2

Població al Líban: 4.099.000 (estimada a juliol 2007)
Població a Catalunya: 7.134.697 (2006)

Mediterrani per un costat (important!), muntanyes per l’altre (important). Calor durant l’estiu, neu durant l’hivern. Poblacions de muntanya, i poblacions de costa, amb una àmplia plana a l’interior. Hi ha una muntanya considerada amb un pes important dins l’identitat del país… Serveix (més o menys) pels dos casos.

A partir d’aquí les diferències i similituts són menys clares. Hi ha un idioma propi en els dos casos, però tothom coneix un segon idioma perfectament… Hi ha molta gent que ha vingut de fora durant els últims anys, fet que provoca una diversitat considerable. Però al Líban la diversitat és un element gairebé d’identitat nacional: diversitat racial, de fe, de cultura…

Aquí (Líban) la gent s’estima el país, molt. Ningú vol marxar, però molts dels que poden marxen… Allà (Catalunya)… no em sembla que la gent es plantegi marxar del país, o com a mínim no per necessitat.

Bé, no vull perdre les visites que he començat a rebre últimament, o sigui que per avui ho deixo aquí… La fotografia és del Mont Hermon (on hi ha desenes de temples de totes les èpoques)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: